Binnen-Dijle in Mechelen wordt weer blootgelegd

In Mechelen zijn de werken gestart om de Binnen-Dijle aan de Zandpoortvest weer bloot te leggen.

Bij de heraanleg van de ring aan het einde van de jaren ’70 van vorige eeuw werd dit deel van de Binnen-Dijle overwelfd. “Met de herinrichting van de Zandpoortvest brengen we de Mechelaar  dichter bij het water”, zegt Chris Danckaerts, waarnemend gedelegeerd bestuurder van Waterwegen en Zeekanaal nv. “Door de Binnen-Dijle open te leggen geven we het water opnieuw een belangrijke plaats in dit stadsdeel.”


Het ontwerp voor Zandpoortvest transformeert de bestaande parking in een aantrekkelijke publieke ruimte met als speerpunt het openleggen van de Binnen-Dijle, die momenteel onder de parking loopt. De huidige parking Zandpoortvest 1 maakt plaats voor een groen ontmoetingsplein dat aansluit op het toegangsplein van het hogeschoolgebouw. Vanaf dit plein zullen grote natuurstenen traptreden en een zachte helling naar een verdiept bordes leiden. Zittreden bieden aangename zitmogelijkheden langs de Binnen-Dijle. Een aantal smalle groene oevertrappen komen tot vlakbij een aanliggende ondiepe rietzone.

Aan de overzijde wordt de fietsverbinding richting het Mechels Broek heraangelegd tot aan het spoor en komt er een groene, bloemenrijke berm.

Voor het openleggen van de Binnen-Dijle moeten de bestaande bomen noodgedwongen verdwijnen. Langs de vest worden enkele nieuwe, statige bomen geplant om het groene karakter van de plek markeren.

Het voorontwerp voor de werken werd al in 2013 opgemaakt door studieteam SBE – OMGEVING – ARA.

Als de werken volgens plan verlopen, kan de Mechelaar in de zomer van 2018 langs de Binnen-Dijle komen verpozen. De kostprijs van de werken bedraagt 1.540.000 €. Waterwegen en Zeekanaal nv en de stad Mechelen betalen elk de helft van de kosten. Zij kunnen voor de financiering rekenen op steun van de Europese Unie.

 

Lees hier meer over dit project.