Documentaire over werk Piet Oudolf [VIDEO]

Op vrijdag 28 april om 19.25 u zendt NPO 2 een documentaire uit over het werk van tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf. In de documentaire ‘Paradijs binnen handbereik’ wordt Oudolf gevolgd bij verschillende van zijn wereldwijde projecten.

 


We zien Oudolf aan het werk bij verschillende projecten. De documentaire geeft inzicht in de problemen waarmee hij te maken krijgt én toont de kracht van zijn park- en tuinontwerpen, waaronder de High Line in New York, het Maximilian Park in het Duitse Hamm en de Vlindertuin in Leidsche Rijn. Verder zien we hoe hij door de seizoenen heen zijn eigen – deels publiek toegankelijke – privé-droomtuin in Hummelo steeds mooier maakt, waarbij hij en passant ingaat op vragen als Waarom houden mensen van bloemen? en Waar komt onze hang naar het paradijs toch vandaan?

Hoewel Oudolf voor velen misschien geen bekende is, staat hij op de 25ste plaats in de Cultuur Top-100 van NRC Handelsblad, net vóór wereldster Carice van Houten. In een interview met die krant licht Oudolf zijn filosofie toe en noemt hij tijd de ‘vierde dimensie’ in zijn ontwerpen. Volgens hem moet een tuinlandschap het hele jaar door interessant blijven, terwijl voor traditionele tuinarchitecten de lente en de zomer het hoogtepunt zijn. Daarom calculeert hij bij zijn plantenkeuze alle seizoenen in: ‘Ik hou van planten die mooi sterven. (…) Bruin is óók een kleur.’ Paradijs binnen handbereik brengt deze tuinfilosofie fraai in beeld

 

NPO 2