Mechelen / Dijle opnieuw bovengronds aan Zandpoortvest

Vanaf de zomer van 2016 zullen Waterwegen en Zeekanaal NV, de beheerder van de Dijle in en rond Mechelen, en de stad Mechelen de Binnen-Dijle aan de Zandpoortvest weer openmaken.

Zandpoortvest is één van de projecten die Waterwegen en Zeekanaal nv (W&Z) en de stad Mechelen op elkaar afstemmen om het water terug in de stad te brengen. Bij de heraanleg van de kleine ring, eind jaren 1970, werd dit deel van de Binnen-Dijle ingekokerd voor de aanleg van de wegenis en een parking. Het ontwerp voor Zandpoortvest transformeert de bestaande parking in een aantrekkelijke publieke ruimte met als speerpunt het openleggen van de Binnen-Dijle, die momenteel onder de parking loopt. Met het openleggen van de Binnen-Dijle zal de Zandpoortvest visueel en ruimtelijk worden opgewaardeerd. Het plein krijgt een groene invulling met voldoende mogelijkheid om te verpozen langs het water.


Aan zuidelijke zijde van de Dijle, komt een flauwe bloemenrijke oever. Een nieuwe fietsenstalling wordt ingeplant. Voor het openleggen van de Binnen-Dijle moeten de bestaande bomen noodgedwongen verdwijnen. Langs de vest worden enkele nieuwe, statige bomen geplant om het groene karakter van de plek markeren.

Aan noordelijke zijde van de Dijle, komt een plein dat aansluit op het toegangsplein van het hogeschoolgebouw. Vanaf dit plein zullen grote natuurstenen traptreden en een zachte helling naar een verdiept bordes leiden. Zittreden bieden aangename zitmogelijkheden langs de Binnen-Dijle. Een aantal smalle groene oevertrappen komen tot vlakbij een aanliggende ondiepe rietzone.

Op Parking 1 aan Zandpoortvest zullen 112 parkeerplaatsen verdwijnen. Ze worden echter ruimschoots gecompenseerd door de 200 extra parkeerplaatsen die de pas gerealiseerde bijkomende verdieping op Parking 2 genereert.

Het voorontwerp voor de werken werd al in 2013 opgemaakt door studieteam SBE – OMGEVING – ARA.

De totale kostprijs wordt geraamd op 1,8 miljoen euro (incl. btw). Waterwegen en Zeekanaal NV en de stad Mechelen zullen elk de helft van de kosten dragen.

 

OMGEVING_project124-02

 

zandpoortvest

 

OMGEVING_project124-01