©pouleyn.be

Automatisering in de praktijk: Hoe ga je dan concreet te werk?

Wat zijn de voor- en nadelen van automatisatie? Een belangrijk voordeel, naast uiteraard het comfort, is de veiligheid. Anders dan een handmatig te openen en te sluiten poort, garagedeur of hekken vermijdt een automatisch systeem onvolledig afsluiten. Alle automatiseringssystemen die op de markt zijn, worden tegen inbraak getest. Dat maakt de kans op ongewenst bezoek meteen flink wat kleiner.

Veel nadelen lijken er op het eerste gezicht niet te zijn. Bekijk vooraf wel hoeveel onderhoud het gekozen systeem vergt. Hierbij geldt: hoe minder, hoe beter. En informeer je ook zeker over de stevigheid van hetgeen je kiest. Zowel de besturingssystemen als de aandrijvingen moeten zo robuust mogelijk zijn. Het is verder een goede zaak om veiligheid in te bouwen via een automatisch systeem dat afslaat bij overbelasting. Ga ook nauwkeurig na welke motorinhoud minimaal nodig is voor het soort afsluiting. Hierdoor verminder je niet enkel de slijtage, maar werkt het geheel doorgaans ook flink wat stiller.
Tot slot nog een tip op het vlak van garantie. Een garantie van minstens twee jaar moet minimaal gegeven worden, maar sommige fabrikanten gaan zelfs tot vijf en tien jaar. Iets duurder bij aankoop kan wel degelijk goedkoper blijken op langere termijn.


Lees ook: Automatisatie zet zijn opmars onstuitbaar verder
Lees ook: Soorten poortautomatisatie
Lees ook: Parlofoon en/of videofoon
Lees ook: Zonne-energie voor bediening?