Geautomatiseerde schuiifpoort -©somfy.be

Automatisering van poorten zet zijn opmars onstuitbaar verder

In dit dossier focussen we op de automatisering en bekijken we de mogelijkheden bij bestaande poorten en hekken.

De ergernis is gekend. Het regent, het sneeuwt, het waait… En daar sta je dan voor je poort die je met de hand moet openen en sluiten. Er zijn leukere dingen dan dat. De oplossing ligt nochtans voor de hand: automatiseer de poort of garagedeur met een zender of schakelaar op afstand, zodat je de poort van uit de auto kunt openen en sluiten.
Er is uiteraard meer op de markt dan louter zenders op afstand. Zo kan er gekozen worden voor een met een sleutel te bedienen schakelaar, een slot met code of een knop binnen (in de garage) voor het openen en sluiten. Handig is om meteen ook een ingebouwd slot te voorzien, waardoor het quasi onmogelijk wordt om de poort te forceren.
Bijna alles kon worden geautomatiseerd. Het maakt niet uit of het gaat om een kanteldeur, schuifpoort, sectionale poort, draaideur of openslaande garagepoort. Automatiseren van een bestaande poort hoeft helemaal geen ingewikkelde of dure zaak te zijn. Zo vergt de ingreep relatief weinig ruimte en kunnen de meeste systemen behoorlijk snel en gemakkelijk geïnstalleerd worden. Als je van plan bent om een bestaande constructie te automatiseren is het misschien wel het moment om te overwegen of je niet beter alles meteen vervangt door een onderhoudsvriendelijke constructie in bijvoorbeeld metaal. Als je dan toch van plan bent om te investeren…
Wil je alles regelen met je smartphone? Geen probleem. Je kunt ook antennes plaatsen om het bereik van de zender te vergroten, waarschuwingslampen, accu’s om de deur ook bij het uitvallen van de stroom te kunnen openen en sluiten, enzovoort.


Wel iets om zeker op te letten voor er een systeem wordt geïnstalleerd: kies in de allereerste plaats voor veiligheid. Zorg er dus voor dat de geautomatiseerde poort over een beveiligingssysteem beschikt. Kies dus voor een systeem waarbij het element tijdens het sluiten automatisch merkt of het een persoon dreigt te raken of af te rekenen krijgt met om het even welk verdacht object.

Lees ook: Automatisering. Hoe ga je concreet te werk?
Lees ook: Soorten poortautomatisatie
Lees ook: Parlofoon en/of videofoon
Lees ook: Zonne-energie voor bediening?