Soorten poortautomatisatie
De ene poort of hek is uiteraard de andere niet. Daarom een aantal tips voor de plaatsing.
Sectionale poorten en kanteldeuren
Wil je sectionale poorten en kanteldeuren automatiseren, dan zijn plafondmotoren de eerste keuze. Er bestaan tal van types en klassen, bijstand door een expert is geen luxe. Bekijk onder meer of de aandrijvingen voorzien zijn van zowel een geruisloze als een versterkte tandriem. Bij de railsystemen ga je na of die al dan niet in één stuk of in twee delen beschikbaar zijn. Ook interessant: de aandrijving kan digitale besturing, ledverlichting en een handzender omvatten en het geheel kan ook zelflerend zijn. En uiteraard bekijk je hoe eenvoudig het afstellen is en of de automatisatie beschikt over alle nodige attesten, zoals bijvoorbeeld een inbraaklabel.
Als je een binnen de gevel draaiende kanteldeur of deuren hebt, dan is het belangrijk om de opstelling van de motor(en) goed te bekijken. Voor smalle poorten tot drie meter breedte wordt de motor doorgaans centraal opgesteld. Ga je breder, dan worden er twee motoren lateraal geplaatst. Daarvan is er eentje voorzien van de besturing, die ook de ‘slave’ motor aanstuurt.
Gaat het om industriële sectionale poorten of poorten met een groter oppervlak, dan wordt de motor doorgaans zijdelings op de as gemonteerd. Hierbij worden de aandrijvingen in diverse categorieën opgedeeld en worden ze met een aparte besturing opgesteld. Interessant is als de motoren voorzien zijn van snelontkoppeling en/of een ketting voor vrijgave van de poort tijdens een stroomonderbreking.
Draaihekken
Bij de draaihekken kunnen we kiezen tussen bovengrondse elektromechanische aandrijvingen en ondergrondse aandrijvingen in een behuizing.
Bij de elektromechanische aandrijvingen is er onder meer keuze uit spindelmotoren of elektromechanische lineaire aandrijvingen, knikarmmotoren voor brede pilasters en hydraulische bovengrondse aandrijvingen. Een spindelmotor is perfect geschikt voor draaivleugels met voldoende ruimte, waar een eenvoudige oplossing kan voorzien worden. Dit is een betrouwbare oplossing, die bovendien zorgt voor een goede vergrendeling. Interessant is als de aandrijvingen voorzien zijn van eindelopen, zodat de motor op de juiste positie stopt.
Knikarmmotoren zijn een goede oplossing voor gemetselde pilaren en/of bredere kolommen. De opstelling is relatief eenvoudig en prijsgunstig. De motoren van hydraulische bovengrondse aandrijvingen vormen dan weer een goede oplossing voor poorten die veel open en dicht moeten gaan of voor professioneel gebruik.
Voor de ondergrondse aandrijvingen in behuizing hebben we elektromechanische aandrijvingen en hydraulische aandrijvingen. De eerste heeft als groot voordeel dat dit de meest esthetische en discrete oplossing is. Dit is dan ook meestal de beste keuze voor particuliere en/of residentiële toepassingen. De plaatsingskost ligt logischerwijs wel hoger dan bij bovengrondse motoren. Voor de ondergrondse bakken is afwatering noodzakelijk. De hydraulische motoren hebben identieke voordelen als de elektromechanische aandrijvingen, maar zijn beter geschikt voor hekken met intensief gebruik. Uiteraard hangt daar een hoger prijskaartje aan vast dan bij traditionele aandrijvingen.
Schuifpoorten
Speciaal is de automatisatie van schuifpoorten. Hierbij moet je een onderscheid maken tussen vrijdragende schuifhekken en poorten schuivend op een rail.
Een tip bij de vrijdragende schuifpoorten is dat je de motor het best iets overdimensioneert omdat ze altijd meer kracht moet uitoefenen bij een schuivende poort. Ook de veiligheid is van groot belang. Het is immers bij dit soort poorten dat klemgevaar een reëel gevaar vormt.
Ook hier moet je rekening houden met de omvang en vooral het gewicht van de poort. Ga je boven de twee ton, dan moet er uitgekeken worden naar professionelere oplossingen met een aangepast gamma. Kijk hier ook naar extraatjes zoals metalen behuizingen, frequentiesturingen, soft start/stop met digitaal display, enzovoort.
Accessoires
Bij de automatisatie zijn er ook tal van interessante extra accessoires beschikbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van digitale besturingen voor draaihekmotoren, waarbij verschillende parameters, zoals vertragingen, krachtinstellingen en werkingstijden ingesteld kunnen worden? Verder zien we onder andere handzenders met bescherming tegen kopiëren, vandalismebestendige codeklavieren in alle mogelijke varianten of besturingssystemen die gebruikmaken van vingerafdrukken. Ook digitaal aangestuurde elektrische en elektromagnetische sloten kunnen overwogen worden.
Nog interessant: IR-fotocellen die een bewegende poort laten stoppen als de straal wordt onderbroken of de montage van resistente stootbanden voor de beveiliging van specifieke zones. En last but not least: zoals we eerder al meldden kan je ook alles gewoonweg bedienen via je smartphone, als je het écht superhandig wil hebben.
Lees ook: Automatisatie zet zijn opmars onstuitbaar verder
Lees ook: Automatisering. Hoe ga je concreet te werk?
Lees ook: Parlofoon en/of videofoon
Lees ook: Zonne-energie voor bediening?