‘Zet robotmaaier ‘s nachts uit’

Husqvarna roept op robotmaaiers tijdens de zomernachten uit te schakelen. De reden is de geboortepiek van jonge egeltjes in deze periode. De diertjes nestelen zich in mos, gras en bladeren, vaak gemaakt in de tuin.

Husqvarna, fabrikant van onder meer robotmaaiers, neemt met de oproep tijdens de geboortemaanden van egels (juli-september) uitsluitend overdag te maaien. ‘Dan is er geen kans dat jonge egels en andere nachtdieren in contact komen met het apparaat’, aldus Bart van Hal van Husqvarna op de website stad-en-groen.nl. Het uitschakelen is op de robotische maaier, Automower, eenvoudig in te stellen, zo laat de fabrikant weten. ‘Bijvoorbeeld op de machine zelf, met een app op de mobiele telefoon of via Google Home.’
De robotmaaiers van Husqvarna hebben al het een en ander aan functies om de kans op dierenleed te minimaliseren. Zo zijn ze uitgerust met botssensoren die voorwerpen detecteren, en automatisch wegklappende maaimesjes. ‘Daarnaast is voorlichting via onze dealers is een belangrijke manier om onder meer jonge egels te beschermen’, aldus Van Hal.