Zes miljoen bomen nodig om Vlaamse steden leefbaarder te maken bij hittegolf

BOS+ vraagt aan de volgende Vlaamse Regering om versneld werk te maken van een grootschalige vergroening van steden en dorpen. BOS+ wil zes miljoen extra bomen in stads- en dorpskernen. Bomen zorgen voor een sterk verkoelend effect in die hitte-eilanden. Door de temperatuur er meerdere graden te verlagen, redden bomen in de hitte-eilanden mensenlevens. In korte tijd wist de organisatie bijna 30.000 handtekeningen te verzamelen van mensen die deze oproep steunen.

BOS+ eist dat de komende Vlaamse Regering werk maakt van een hitte-eilandenplan en versneld inzet op de “vergroening en verblauwing” ervan. Extra bomen en het creëren van ruimte voor open water vormen de ruggengraat van dit plan. Bomen in de stad verfrissen de omgeving op twee manieren: ze bieden schaduwplekken en dus bescherming tegen de straling van de zon, en daarnaast verdampen ze ook water waardoor ze de omgeving verkoelen. Daarom is het volgens BOS+ nodig om op korte termijn minstens 6 miljoen bomen bij te planten en zo op een ecologische en verantwoorde manier de temperaturen leefbaarder te maken bij hittegolven.


De combinatie hittegolf en hitte-eiland vormt een dodelijke cocktail. De hitte van vandaag leidt niet alleen tot oplopend ziekteverzuim maar zelfs tot doden, en in de aanloop naar de warmste dag ooit in België mogen we ons met zekerheid verwachten aan extra slachtoffers. Zware hittegolven maken zelfs meer slachtoffers dan het Belgisch wegverkeer.