Inverde / Acuut gevaar bij bomen

Inverde organiseert dit jaar op diverse plaatsen in Vlaanderen een opleiding over de nieuwe regelgeving over ‘Visuele boomveiligheidscontrole / VTA.

 


Scheve bomen, bedekt in zwammen of met onverwacht afgebroken takken. Ze zijn potentieel gevaarlijk. En daarom moeten ze worden beoordeeld door een boombeheerder of adviesverlener. Dat gebeurt vaak fout, waardoor bomen overhaast of onnodig worden geveld. Nochtans is de ecologische impact van het vellen van zo’n boom groot. En ze hebben meestal ook een maatschappelijke en historische waarde. Daarom is een correcte beoordeling van de waarde, de oorzaken van het gevaar en de mogelijke risico’s zo belangrijk.

Tijdens deze tweedaagse opleiding leer je bomen correct beoordelen op acuut gevaar. En dat aan de hand van wat je kan zien, een visuele boombeoordeling (VTA). Je krijgt ook inzicht in de vernieuwde regelgeving en aansprakelijkheid. Want de beslissing om een ‘acuut gevaarlijke boom’ al dan niet te kappen wordt voortaan genomen door openbare besturen. En dus niet langer op het niveau van de Vlaamse overheid.

Op het einde van deze opleiding maak je doordachte en onderbouwde inschatting. Je weet dan wat er met de boom moet gebeuren: zijn gang laten gaan, maatregelen adviseren of er een specialist bij halen. Het resultaat? Er blijven meer bomen staan.

De cursussen lopen over twee dagen en gaan door in

• Sint-Pieters-Leeuw op 23 en 24 april

• Ninove op 5 en 6 mei

• Schoten op 15 en 16 oktober

• Meise op 22 en 23 oktober.

Info en inschrijven op de website van Inverde