Winterwandeling Plantentuin Meise

Wie meent dat er in de koudste periode van het jaar geen bloemen te bespeuren vallen, moet tussen 16 januari en 20 maart beslist eens een kijkje gaan nemen in de Plantentuin van Meise.  Een winterse wandeling neemt u mee langheen een 50-tal verschillende plantensoorten die op dit ogenblik op hun mooist zijn. 

 


Verwacht geen uitbundige bloei zoals in de lente maar een ingetogen schoonheid, eigen aan dit seizoen.  Hoewel winterkamperfoelie (Lonicera standishii & L. x purpusii), toverhazelaar (Hamamelis), wintersneeuwbal (Viburnum x bodnantense ‘Dawn’) of winterzoet (Chimonanthus praecox) stuk voor stuk struiken zijn met een bloemenpracht en een heerlijke geur die u in de winter niet gauw verwacht.

 

hamamelis2

chimonanthus_praecox

 

Subtiel

Kleinere planten zoals winterakoniet (Eranthis hiemalis), paars nieskruid (Helleborus purpurascens), Kaukasische cyclaam (Cyclamen coum subsp. caucasicum) of dubbele sneeuwklokjes dwingen ons even neer te hurken en hun subtiele pracht van dichterbij te bekijken.

 

cyclamen_coum

Takken en schors

Op dit ogenblik zijn ook de takken en schors van heel wat struiken en bomen extra opvallend.  Bij de bandwilg (Salix udensis ‘Sekka’) vergroeien de jonge twijgen tot de meest bizarre krullen.  De takken van de heel wat bramen- en kornoeljesoorten (Cornus) lijken wel permanent bevroren of net in vuur en vlam te staan.  Of wat dacht u van de prachtige schors van de papierbastesdoorn (Acer griseum), van de rode slangenesdoorn (Acer capillipes) of van de tibetkers (Prunus serrula).

 

acer_griseum

 

Altijd zomer

Mocht het weer toch niet meezitten voor een buitenwandeling dan kunt u uiteraard altijd terecht in het Plantenpaleis om in een van de recent vernieuwde kassen van de zomer te dromen onder tropische gewassen zoals de kokospalm, de cacaoboom of bananenplant.  U kunt ook de woestijn in of de in de Lentekas de camelia’s, die hun buitenbroertjes enkele weken voor zijn, in vol ornaat zien staan.

 

Plantentuin Meise