Opening nieuwe ‘Studietuin’ in Plantentuin De Kleine Boerderij in Merksplas

Op vrijdag 25 mei 2018 wordt de nieuwe ‘Studietuin’ in Plantentuin De Kleine Boerderij in Merksplas officieel geopend. Het is een pedagogische tuin waarin alle planten uit het boek ‘De planten voor ieders tuin’ van plantenkenner wijlen Harry van Trier en tuinaannemer Jan Hendrickx, zijn aangeplant.

“Het moet een soort openluchtklas worden waar die 250 planten kunnen bestudeerd en bewonderd worden,” aldus Wout Oprins van De Kleine Boerderij.


De tuin is 500 m2 groot en is opgevat als een echte kamer, omsloten door hoge hagen van haagbeuk, waarin vensters worden geknipt. De tuin heeft slechts één ingang, waar de wandeling start, en één uitgang, waar de wandeling eindigt. Een pad in gemaaid gras meandert tussen de rijen plantvakken. De 250 planten zijn in 12 groepen opgedeeld: bamboes, bol- en knolgewassen, bomen, coniferen, heesters, klimplanten, kruiden, rozen, siergrassen, varens, vaste planten en waterplanten. Ze groeien in volle grond en in grote bakken in cortenstaal, zodat bezoekers het verschil waarnemen in het gedrag van een plant naargelang verschillende groeiomstandigheden. Alle planten zijn voorzien van een naamplaatje en een QR-code, waardoor men meteen weet waar ze te koop zijn. Er komt ook nog een overdekt prieel in bamboe als verzamel- en ontmoetingsplaats. Een viertal informatieborden geven meer informatie over het sortiment.

“Dit is niet alleen een tuin voor velen, het is ook een tuin van velen,” benadrukt Wout Oprins. “Deze kamer is mogelijk gemaakt door de mensen die in dit project geloven. Op de eerste plaats Jan Hendrickx en Norbert Liekens van de BTA en Marie Mertens van de BFG, die het dossier samenstelden, voor de financies zorgden en alles opvolgden.” Het plan voor de tuin werd getekend door landschapsarchitect Chris Vermander van Buro voor Vrije Ruimte, die ook de rest van De Kleine Boerderij ontwierp. Alle planten werden geschonken door de boomkwekerijen Van Pelt, Plantenhuis, Keersmaekers, Herplant, van Beek en Peters, siergrassenkwekerij Gernée, bloembollen Vanacker en vasteplantenkweker Jo Bogaerts. De aanleg van de tuin en de beplanting gebeurde met tientallen vrijwilligers en met de hulp van de tuinbouwscholen van Hoogstraten, Herentals, Stabroek en Mechelen. De studenten van die scholen gebruiken het boek nu ook als studiemateriaal. “Het is een verhaal van heel veel mensen, dat maakt deze tuin zo bijzonder,” zegt Wout Oprins.

www.plantentuinmerksplas.be