Wim Verhuur: Tuinmachineverhuur in de lift

Het huren van materiaal zit in de lift. Niet alleen particulieren gaan al sneller eens een machine huren, maar ook aannemers zetten meer en meer de stap om machines (en capaciteit) bij te huren. Niet alleen zeer specifieke machines worden gehuurd, maar ook gewone tractoren en zagen vinden hun weg naar de werf via een verhuurbedrijf. Wim Van Nuffelen, zaakvoerder van Wim Verhuur, een verhuurfirma uit het Mechelse licht toe.

Wim Verhuur ontstond in 2002 toen Wim in bijberoep één wiellader en één graafmachine begon te verhuren. In 2004 ging hij fulltime met het bedrijf verder. Het gamma werd uitgebreid met enkele tuinmachines en de machines konden ook met machinist worden gehuurd. Al snel werd echter de keuze gemaakt om enkel machines zonder chauffeur te verhuren. Ondertussen zijn er zowat 3.000 machines terug te vinden in de catalogus. Wim Verhuur stelt ongeveer 50 personeelsleden te werk.


Wim Verhuur machines tuinen verhuurcentrum machinepark CG Concept Jaarboek 2020
Wim Van Nuffelen – zaakvoerder Wim Verhuur

3.000 machines is heel wat. Wat is de kleinste en grootste machine die jullie verhuren?

Wim Van Nuffelen: “Het kleinste machientje dat we hebben zal een breekhamertje van 6 kg zijn. De grootste machine in de catalogus is een 30 tons graafmachine.”

Wat is het profiel van de klanten van een verhuurcentrum zoals het uwe?

Wim Van Nuffelen:  “Onze klanten zijn aannemers van klein tot groot. Dat begint bij een klant in bijberoep die op zaterdag wat tuinklusjes gaat doen, tot de grootste bouwbedrijven van het land.

Waarom zou een aannemer eerder machines huren in plaats van zelf te investeren?

Wim Van Nuffelen:  “Zeker bij de duurdere en grotere machines is het aan te raden om te huren. Want het is niet alleen de financiering die afgerond moet worden. Nadien volgt het transport naar de werven, het onderhoud, herstellingen wanneer iets misloopt,…. De keuze op het vlak van machines is ook immens. Wanneer je het motto “De juiste machine op de juiste plaats” wil aanhouden wordt het moeilijk. De 15-tons kraan die voor werf A geschikt blijkt, is te klein voor werf B en te groot voor werf C. Dan is het beter om voor elke werf de geschikte kraan te huren. Bij het huren van machines zijn er ook een aantal voordelen. De machine staat klaar op de werf wanneer je het als aannemer wilt. Beginnen om 7u? De machine staat klaar om 7u. Is er een defect? Dan komen wij als verhuurder dit oplossen, of zorgen we voor een vervangmachine. Het onderhoud? Daar moet je als aannemer niet naar omkijken, wij zorgen dat dat op tijd gebeurt. Je weet ook exact wat de kostprijs gaat zijn, dus ook daar geen verrassingen.”

Wim Verhuur machines tuinen verhuurcentrum machinepark CG Concept Jaarboek 2020

Een belangrijk punt bij machines is het up to date zijn. Wanneer worden de machines ingeruild bij jullie?

Wim Van Nuffelen:  “Dat is sterk afhankelijk van het type machines. Bepaalde types, zoals minigravers, worden om de 4 jaar ingeruild, grotere kranen worden elke 6 jaar vervangen. We proberen een jong machinepark te hebben en zijn ook aan het uitkijken om dit in de toekomst nog sneller te doen. Met de veranderende wetgeving en de alsmaar striktere milieunormen moeten we mee evolueren. Jonge machines verbruiken minder, hebben minder uitstoot, en het komt alsmaar meer voor dat in lastenboeken bepaalde milieunormen worden omschreven. Door up-to-date te zijn voorkomen we dat we buiten een bestek vallen. Ook daar is het voor aannemers die zelf investeren moeilijker. Een zware kraan die maar enkele keren per jaar buiten komt, ga je niet vervangen omdat ze niet meer aan bepaalde normen voldoet. Die kost is niet te dragen. Bij ons ligt dat anders.”

“We hebben de afgelopen jaren een serieuze evolutie gekend op het gebied van technologie. Zijn jullie mee met de laatste technieken? “Vorig jaar hebben we onze eerste kranen en bulldozer op gps gekocht en ook geïnvesteerd in een eigen basisstation. De bedoeling is dat we daar de komende jaren nog verder in gaan. Nieuwe technologieën houden ook in dat de chauffeurs mee moeten evolueren. We hebben als verhuurbedrijf daar ook partners gevonden die ons bijstaan om het voor de chauffeurs zo gemakkelijk mogelijk te maken. 3D tekeningen worden omgezet in gpsstuurprogramma’s, en de onervaren chauffeurs worden begeleid. Eens ze ermee weg zijn loopt het dan ook vlot.”

Werken jullie met vaste merken in jullie machinepark?

Wim Van Nuffelen:  “Ja. Om de heel simpele reden dat klanten zo zeker zijn dat ze telkens dezelfde of een vergelijkbare machine krijgen. Elke machine is anders qua bediening, knopjes en gedragingen. Wanneer een klant vandaag een kraan van het ene merk krijgt en morgen op een andere werf een ander merk, dan moet hij zich telkens aanpassen. Ik kan dat niet als een “service” bestempelen. Ook voor onze mechaniekers vergemakkelijkt dat de zaken, zowel naar onderdelen toe als naar het werken aan de machines zelf. Daarnaast is de relatie met onze leveranciers heel belangrijk, om niet te zeggen even belangrijk als die met onze klanten.”

Wim Verhuur machines tuinen verhuurcentrum machinepark CG Concept Jaarboek 2020

Hoe zie jij verhuur evolueren in de toekomst?

Wim Van Nuffelen:  “Ik denk dat we meer en meer naar verhuur gaan in de toekomst. Eerst en vooral omdat de machines complexer worden, daarnaast worden de werken diverser en niet elk bedrijf kan de investeringen dragen om een volledig machinepark aan te kopen en in orde te houden. Door de verhuur kunnen ook minder goed uitgeruste bedrijven toch volledige of complexe werven aannemen. Wanneer we naar het buitenland kijken, dan zien we dat die evolutie zich daar al langer doorzet. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld wordt al meer dan 80 % van de machines gehuurd. In België schommelt dat cijfer rond de 20 %. Die markt gaat dus verder groeien. Het ‘hebben’ van een machine is iets dat meer en meer aan het verdwijnen is. Vroeger was een groot machinepark een statussymbool. Maar vroeger werd ook minder gerekend. Nu wil de eigenaar van een bedrijf weten hoeveel welke werf opbrengt en kost en wat hij uiteindelijk overhoudt. Met een uitgebreid machinepark is het kapitaal van een bedrijf groot, maar de kost dikwijls nog groter.”

 

>> www.wimverhuur.be

 

Wim Verhuur machines tuinen verhuurcentrum machinepark CG Concept Jaarboek 2020