Vandersanden verzoent kleiklinkers met water

Steeds meer gemeenten en tuinliefhebbers kiezen voor kleibestrating. Een onverslijtbaar product, 100 % natuurlijk en bijzonder esthetisch. Met waterpasserende kleiklinkers verzoent Vandersanden klei zelfs met water.


Familiale warmte

Vandersanden is het grootste baksteenproducerende familiebedrijf van Europa. Met ruim 90 jaar expertise, innovatie en vakmanschap is het Belgische bedrijf sterkhouder in de internationale bouwmarkt. Twee jaar geleden verdubbelde Vandersanden in volume en personeel, dankzij de overname van een aantal baksteenfabrieken van CRH. Zelfs het familiale karakter zit diep ‘ingebakken’. De bedrijfsvoering is vandaag nog steeds in handen van de familie. De familiale warmte overvalt je bij het eerste contact.

Vandersanden kleiklinkers tuinen bestrating verharding bakstenen producent baksteenfabriek Drainflow CG Concept Jaarboek 2020
Kris Van Duyse- sales director pavers

Waterpasserende kleiklinkers

Samen met de markt ontwikkelde Vandersanden Drainflow®. “De uitsparingen op de kopse kanten van onze Drainflow® keiformaat kleiklinkers vormen samen een buis”, vertelt sales director pavers Kris Van Duyse. “In combinatie met waterdoorlatend voegsel laten ze tot 40 % meer water passeren dan de normale keiformaten. Erg positief voor de K-waarde waaraan regionale en lokale besturen steeds meer belang hechten. Sinds kort hebben we ook een Drainflow® dikformaat die geen uitsparingen heeft maar afstandhouders. Bij beide oplossingen zie je in het straatbeeld niet dat het om waterpasserende stenen gaat. Je verkrijgt dus hetzelfde fraaie en rustieke kleiklinkerbeeld als normaal.” Drainflow® is een uitstekende oplossing voor het infiltreren en ter plekke afkoppelen van regenwater, ook op lange termijn. “Kleiklinkers zijn ideaal bij gebrek aan ruimte in de ondergrond of in de bebouwde omgeving. Bovendien bepaalt u zelf de fundering, straatlaag en partners zodat u maximale ontwerpvrijheid heeft.”

Veel voordelen

De Belg is de meerwaarde van kleiklinkers de laatste jaren sterk gaan inzien. Ons land is een forse inhaalbeweging aan het maken ten opzichte van Nederland. “Terwijl België vol kasseien en natuurstenen ligt, afkomstig uit de porfiergroeven in Wallonië, had Nederland de rivierklei maar voor het scheppen uit Maas, Waal en Rijn. Dat is het duurzame aan dit product. Kleiklinkers zijn een 100 % natuurlijk product, onder meer gemaakt van rivierklei, een hernieuwbare grondstof. Bij elke overstroming laat de natuur weer nieuwe rivierklei achter.” De voordelen zijn legio. “Kleiklinkers laten geen vervuilende stoffen door de bodem dringen, gaan gemiddeld 125 jaar mee, behouden voor eeuwig en altijd hun kleur en worden door een natuurlijke patine zelfs mooier naarmate hun levensduur. Bovendien is het een circulair product. Je kan het recycleren en verleggen. Daarom is over de hele levenscyclus de milieubelasting per m2 ook zo laag. En over 20 jaar zijn kleiklinkers zelfs duurder geworden op de tweedehandsmarkt.

Vandersanden kleiklinkers tuinen bestrating verharding bakstenen producent baksteenfabriek Drainflow CG Concept Jaarboek 2020

Uitgebreid dealernetwerk

Diezelfde duurzame visie typeert Vandersanden. “We willen het duurzaamste bedrijf in de steenbakkerijsector worden. We zetten daar sterk op in. Van energiezuinige tunnelovens, thermisch hergebruik tot waterrecuperatie en zonnepanelen op de daken van onze fabrieken.” Als tuinspecialist kan je aankloppen bij de meer dan 80 gespecialiseerde Selectdealers van Vandersanden in heel België, die je graag bijstaan met extra knowhow over het gebruik van kleiklinkers in tuinen en parken.

 

>> www.vandersandengroup.be