BT-Bloementapijten: kant-en-klare bloemenweiden

BT-Bloementapijten uit Schoten heeft een gamma kant-en-legklare bloementapijten volgens het principe van graszoden op de markt gebracht. Deze voorgekweekte matten creëren een prachtige instant wilde bloemenweide en zijn bovendien sterk bestand tegen droogte.

“De bewustwording van het belang aan biodiversiteit in onze leefomgeving groeit met de dag. Zowel in publieke parken als in privétuinen wint de terug-naar- de-natuur-trend aan belang”, zegt tuinontwerper Frank Adriaenssens van BT-Bloementapijten.


“Wilde bloemenweiden passen perfect in die tijdsgeest. Bovendien is het een ideale oplossing voor grotere oppervlaktes door de minimale onderhoudskosten.” Probleem is evenwel dat het inzaaien van een bloemenweide minder eenvoudig is dan het lijkt en vaak teleurstellende resultaten oplevert, met vooral veel onkruidgroei, zo weet Adriaenssens uit eigen ervaring.

Brits

In zijn zoektocht naar een efficiënte, mooie en natuurlijke oplossing voor een gegarandeerde bloemenweide, kwam Frank Adriaenssens vier jaar geleden in contact met Wildflower Turf, een vooraanstaande aanbieder van wilde veldbloemen in het Verenigd Koninkrijk. Zij voorzagen onder meer de bloementapijten voor de Olympische Spelen in Londen in 2012.  “De unieke en haast substraatloze groeimethode van Wildflower Turf bloementapijten zorgt ervoor dat, eenmaal geplaatst, de wortels tot vijf keer sneller doorgroeien en er een dichte wortelmat ontstaat. Eventueel aanwezige onkruidzaden worden daardoor meteen in de kiem gesmoord. Het arbeidsintensieve onkruid wieden behoort tot het verleden”, aldus Adriaenssens.

Adriaenssens is intussen geaccrediteerd plaatser en officiële verdeler van de Wildflower Turf producten in de Benelux.

Kant-en-klaar

De bloementapijten worden net zoals graszoden kant-en-klaar op rollen geleverd en de plaatsing is vergelijkbaar met die van graszoden. Voor grotere oppervlakten werd ook een speciale Veldbloemenaarde ontwikkeld. Een zeer efficiënt, voorgemengd groeimedium bestaande uit ongeveer 32 bloemensoorten, dat op termijn hetzelfde resultaat levert als de bloementapijten. “Veldbloemenaarde vraagt meer onderhoud bij de opstart dan het gewone veldbloementapijt, maar heeft als voordeel dat het minder groeiplaatsvoorbereiding nodig heeft dan de veldbloementapijten. Het gebruik van veldbloemenaarde levert een aanzienlijk beter resultaat op dan de klassieke zaaimethodes in volle grond.” In de eerste weken na plaatsing moeten de tapijten goed vochtig gehouden worden. Nadien moeten ze alleen bij grote droogte occasioneel beregend worden.

De tapijten zijn ook zeer onderhoudsvriendelijk. “Het volstaat om ze één keer per jaar in de herfst te maaien en het maaisel af te voeren, om in de lente terug te genieten van een prachtige bloemenweide.” Om te garanderen dat de plaatsing vakkundig gebeurt, levert BT-Bloementapijten alleen aan professionele tuinaanleggers. “Het is een waardevol product dat met respect moet behandeld worden.”

BT Bloementapijten Schoten graszoden bloemenweide biodiversiteit tuinontwerp tuinen tuinaanleg tuinarchitectuur landschapsarchitectuur onderhoud CG Concept Jaarboek 2020

Bestand tegen de klimaatverandering

“De veldbloementapijten bestaan uit een assortiment van ongeveer 30 inheemse wilde plantensoorten. Eenmaal ingeworteld zijn ze zeer goed bestand tegen droogteperiodes maar ook tegen overstromingen, aangezien wilde inheemse planten een zeer groot regeneratievermogen hebben. Droogte heeft enkel impact op een minder lange bloeiperiode”, verduidelijkt Frank Adriaenssens. Veldbloementapijten zijn niet enkel bestand tegen de klimaatverandering. Door hun CO2-bufferend vermogen, zuiveren ze ook de lucht. Daarnaast kunnen ze dankzij hun natuurlijk aspect in grote oppervlaktes bijdragen aan het doorbreken van het ‘hitte-eiland effect’ in steden.

Veldbloementapijt

Het veldboementapijt bestaat uit 33 inheemse en niet-inheemse wilde bloemen en grassen, zoals Avond- en Dagkoekoeksbloem, Beemdooievaarsbek, Blaassilene, Duizendblad, Gewone margriet, Kleine ratelaar, Gewone brunel, Sint-Janskruid, Sleutelbloem, Zwart knoopkruid, Wilde marjolein, Vlasbekje… “Afhankelijk van de grondsoort en de ligging zullen sommige soorten zich sterker ontwikkelen dan andere, waardoor na enkele jaren een stabiele, natuurlijke gemeenschap van wilde bloemen ontstaat, aangepast aan de groeiplaats. We kunnen daarnaast ook bloementapijten op maat maken, met een zadenmix volgens de wensen van de klant, waarvoor de zaden eventueel door de klant zelf aangeleverd kunnen worden.”

>> www.bt-bloementapijten.com

 

BT Bloementapijten Schoten graszoden bloemenweide biodiversiteit tuinontwerp tuinen tuinaanleg tuinarchitectuur landschapsarchitectuur onderhoud CG Concept Jaarboek 2020