Speellandschap be-MINE Beringen in Top 10 Landschapsarchitectuurprojecten 2016 [VIDEO]

Het Landscape Architects Network heeft een Top 10 gemaakt van landschapsarchitectuurprojecten die in 2016 wereldwijd werden gerealiseerd. Bij de geselecteerde projecten één Belgische realisatie: het Speellandschap van be-MINE in Beringen van CARVE en OMGEVING.

Het selectiecriterium bij de opstelling van de Top 10 was: inspirerende projecten die de grenzen van de landschapsarchitectuur hebben verlegd en de sociale, ecologische en economische voordelen van investeringen in publiek groen aantonen.


 

10. Vanke Cloud City Phase 2, Guangzhou, China
Ontwerp: Lab D+H, Los Angeles

Vanke Cloud City is een project in een nieuwbouwwijk van Guangzhou dat mikt op een jonge, trendy bevolking. Door gebruik te maken van modulair gridsysteem en modulair, interactief stadsmeubilair konden de kosten gedrukt worden.

 

Foto: James Cheng

 

9. Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre, Athene (Griekenland)
Ontwerp: Renzo Piano Building Workshop

Een verlaten parkeergarage, een restant van de Olympische Spelen van 2004, werd omgebouwd tot Nationale Bibliotheek en Nationale Opera van Griekenland. Gesitueerd in een 17 ha groot park is een voorbeeld van harmonie tussen natuur en architectuur.

 

 

 

 

8. Chicago Riverwalk Expansion, Chicago, Illinois (USA)
Ontwerp: Sasaki and Ross Barney Architects

Een voorbeeld hoe een stad zich opnieuw kan richten op haar rivier, en van een voorheen verwaarloosde plek een nieuwe stedelijke ruimte kan maken waar ontspanning gekoppeld wordt aan ecologie.

 

Foto: Kate Joyce

 

7. The Park, Las Vegas, Nevada (USA)

Ontwerp: !melk

Het eerste publieke park op de beroemde Las Vegas Strip, gefinancierd door de private eigenaars langs de Strip. Een stukje oase in een stenen woestijn.

 

 

 

6. Beiqijia Technology Business District, Beijing, China
Ontwerp: Martha Schwartz Partners
Een mooi voorbeeld van groene infrastructuur: een esthetisch krachtig project dat tegelijk zorgt voor de opvang en het hergebruik van hemelwater, het verminderen van het stedelijk hitte-eilandeffect en het regelen van microklimaten.

 

 

Foto’s: Martha Schwartz Partners

 

5. The Hills, Governors Island, New York City

Ontwerp: West 8

De door het Nederlandse bureau West 8 ontworpen heuvels op het Governors Island in New York vormen het sluitstuk van het nieuwe park op de zuidelijke punt van het eiland. De heuvels zijn opgebouwd uit onder meer afbraakmateriaal van het eiland, en gestabiliseerd met een geotechnische versterking. Op en rond de heuvels zijn ruim 800 nieuwe bomen en meer dan 40.000 heesters geplant.

Lees hier meer over dit project

 

 

 

4. The Winton Beauty of Mathematics Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016

Ontwerp: Nick Bailey

Een showtuin op de RHS Chelsea Flower Show die creatieve grenzen verlegt door gebruik te maken van mathematische modellen uit de natuur.

 

Copyright Nick Bailey

 

3. Shelby’s Farm Park Woodland Discovery Playground, Memphis, Tennessee (USA)

Ontwerp: James Corner Field Operations

State-of-the-art speeltuinen, recreatieterreinen en sportvelden in een van de grootste stadsparken van de Verenigde Staten.

 

 

 

 

 

2. Max IV Radiation Center, Lund, Zweden
Ontwerp:  Snøhetta
Een fascinerend publiek park bij een wetenschapscampus, dat zorgt voor wateropvang maar ook de trillingen van de omliggende autowegen moet dempen.

 

Foto’s: Mikal Schlosser

 

1. Play Landscape be-MINE, Beringen, België

Ontwerp: CARVE en OMGEVING

Het unieke land art-project is een waardevolle toevoeging aan de transitie van het grootste industriële erfgoed van Vlaanderen naar een toeristisch-recreatieve topbestemming. Het speellandschap is een landmark op de schaal van deze cultuurhistorische plek. Het verbindt de diverse speelattracties- en uitdagingen in één samenhangend gebaar op de steile terril van 60 meter hoog. Dit geeft de mijnterril een nieuwe betekenis, geënt op het verleden én de toekomst met als eindresultaat een uniek bespeelbaar landschap.

Lees hier meer over dit project.

 

 

 

 

Meer informatie over deze projecten vindt u op de website van het Landscape Architects Network