New York / The Hills op Governors Park geopend [VIDEO]

De door het Nederlandse bureau West 8 ontworpen heuvels op het Governors Island in New York zijn op 19 juli officieel geopend door de voormalige burgemeester Michael R. Bloomberg. De vier heuvels met glijbanen en kunstwerken vormen het sluitstuk van het nieuwe park op de zuidelijke punt van het eiland.

Governors Island is 70 ha groot en ligt tegenover Manhattan in de New Yorkse haven. De voormalige militaire basis is de voorbije jaren door West 8, in samenwerking met Matthews Nielsen, Rogers Marvel Architects en Diller Cofifio + Renfro omgevormd tot een iconisch stadspark, met prachtige uitzichten op de haven, Manhattan, Brooklyn en het Vrijheidsbeeld.


 

 

 

 

Het eerste deel van het park ging in 2014 open. Volgens voormalig burgemeester Bloomberg is het park in korte tijd uitgegroeid tot een van de favoriete plekken van de New Yorkers.

 

In een recent artikel in The New Yorker noemde Adriaan Geuze van West 8 Govenors eiland ‘the coolest spot on the planet’.

 

160516_r28167-869

Credit Illustration by Eda Akaltun / The New Yorker

 

Vergezichten

De vier heuvels zijn 8 tot 21 meter hoog en bieden een panoramisch uitzicht over New York. Daarnaast vormen ze ook een natuurlijke buffer tegen de stijgende zeespiegel en mogelijke overstromingen.

De heuvels zijn opgebouwd uit onder meer afbraakmateriaal van het eiland, en gestabiliseerd met een geotechnische versterking. Op en rond de heuvels zijn ruim 800 nieuwe bomen en meer dan 40.000 heesters geplant. Bij de beplanting werd rekening gehouden met de bijzondere topografie en de ligging in de haven, om beschutting te bieden tegen de zon en de vaak sterke wind, maar ook om de uitzichten te optimaliseren.

 

 

8693_large

timothy Schenck2

Timothy Schenck3

Courtesy West 8

 

Elke heuvel heeft een eigen thema meegekregen.

• Grassy Hill, de laagste van de vier heuvels, is eigenlijk een grote gazonheuvel waar mensen liggend in het gras kunnen genieten van het uitzicht op de eiland en de New Yorkse skyline.

 

govisparkgrassy-hill@2x

Govislandpark

• Op de Slide Hill kunnen jong en oud zich amuseren op vier reusachtige glijbanen.

 

8680

 

Courtesy West 8

• Discovery Hill is bedoeld als een contemplatieve ruimte, met de Cabin, een site-specifieke sculptuur van de Britse kunstenares Rachel Whiteread.

 

8683

Courtesy West 8

• Outlook Hill, de hoogste van de vier heuvels, is bereikbaar via een pad dat zich rond de heuvel slingert met adembenemende vergezichten op de haven en de skyline van New York. Voor avontuurlijke wandelaars ligt er een rotspad, de Scramble, dat naar de top van de heuvel leidt.

 

8675

Courtesy West 8