Limburgs ‘Fietsen door het water’ genomineerd voor 2018 World Landscape Awards [VIDEO]

Het Limburgse project ‘Fietsen door het water’ in Domein Bokrijk, is genomineerd voor de 2018 World Landscape Awards. De World Landscape Architecture Awards bekronen elk jaar innovatieve projecten van landschapsarchitecten wereldwijd. Het Limburgse ‘Fietsen door het water’ is een van de enige Europese projecten die geselecteerd werden.

Binnen het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) reserveerden Toerisme Limburg en Toerisme Vlaanderen de nodige middelen voor het project ‘Cycling Synergy’ om de beleving op het Limburgse fietsroutenetwerk te verhogen. Dat gebeurt met ‘fietslandmarks’ die niet alleen de fietsbeleving moeten versterken, maar ook verbindingen leggen met het aanwezige erfgoed en de interactie met het landschap en de natuur verhogen.


‘Fietsen door het water’ is het eerste project dat werd gerealiseerd: fietsers rijden 212 meter lang op een pad van 3 meter breed door de vijver van de Wijers, met het water aan weerszijden op ooghoogte. Zo versmelten fietstoeristen als het ware met de omgeving en het water. Het pad creëert ook een nieuwe toegangspoort tot De Wijers, een uniek vijvergebied in Midden-Limburg. Dankzij het project werd het nieuwe bos- en landschapsbeheerplan van Bokrijk versneld uitgevoerd. De dijken werden opengemaakt zodat de vijvers langer zuiver blijven, een goede zaak voor het leefgebied van de amfibieën.

‘Fietsen door het water’ was in 2017 het populairste recreatieve fietspad in Vlaanderen. Het fietspad werd gerealiseerd door het Nederlandse bureau Habenu-vandekreeke

In het Pijnven (Bosland) in Hechtel-Eksel kunt u binnenkort door de bomen fietsen. Toerisme Limburg bouwt er een iconische fietsbrug. Eind 2018 komt er een spectaculaire houten fietsbrug boven de heide in het Nationaal park Hoge Kempen, die twee fietsknooppunten over de Weg naar Zutendaal met elkaar verbindt. Een vierde project is ‘fietsen onder de grond’. In de mergelgrotten van de Putberg in Kanne wordt een ondergronds traject gerealiseerd van 900 meter lang.

Een uitgebreide reportage hierover verscheen in CGConcept 2018/1.


Op de website van WLA vindt u de volledige shortlist van de WLA Awards 2018.