Sleutel Buxus-toekomst ligt in veredeling en selectie

De sleutel van een gezonde toekomst van Buxus ligt in de veredeling en de selectie van nieuwe rassen en hybriden. Dat was de belangrijkste conclusie op het webinar dat de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen recent hield. Het webinar kende een internationaal programma met Buxus-deskundigen uit Amerika, Duitsland, België en Nederland.

“Er zijn natuurlijk geen vervangers voor Buxus”, stelde Heinrich Beltz van de Lehr- und Versuchsanstalt für Gartenbau Bad Zwischenahn onomwonden die sinds 2006 sortimentsonderzoek verricht naar Buxus. Groei en toepassing van Buxus laat zich namelijk moeilijk vergelijken met andere planten. “Elke plant heeft z’n goede en slechte kanten.”


Uit het Duitse Buxus-onderzoek is gebleken dat het oude sortiment min of meer vatbaar is voor Calonectria (Cylindrocladium), aldus Beltz. “Wij denken daarom dat nieuwe rassen en hybriden de toekomst hebben: BetterBuxus, NewGen, of ook nog andere nieuwe Buxus?”

Pleidooi voor meer diversiteit

Didier Hermans (Herplant) presenteerde het veredelingsprogramma dat achter BetterBuxus steekt. Vier hybriden zijn nu in productie en op de markt. Er zit nog meer in de pijplijn. „We hebben 150 hybriden geselecteerd”, vertelde de Belgische kweker die een pleidooi hield voor meer biodiversiteit tegen ziekten en plagen. “Waarom alleen Buxus sempervirens?”

Vanuit Amerika gaf Bennett Saunders uitleg over de veredeling achter NewGen. De eerste twee rassen komen nu in Europa aan en worden al geproduceerd voor de Amerikaanse markt. Zo is de nieuwe Buxus in augustus 2020 aangeplant in de tuinen van het Witte Huis. “We blijven in de toekomst doorgaan met testen van nog meer nieuwe rassen.”

Buxus-kweker Rian Laban uit Reeuwijk vertelde hoe hij zijn teelten in vollegrond en in pot gezond houdt. “Door de planten onder andere op ruimere afstand te kweken, en de potten af te strooien met bark om aantastingen via opspattend water te voorkomen.”

René van Gastel (GroeiBalans) gaf praktische teelttips voor het nieuwe groeiseizoen. “Zorg onder andere voor een goede voedingsbalans, en bedenk dat mangaan en zink belangrijke sporenelementen zijn voor Buxus. Zorg voor een mulchlaag rond de planten. Maar start een teelt in gezonde grond, dat is een voorwaarde voor gezonde Buxus. En dat geldt zeker ook voor de tuinaanleg.”

De belangrijkste conclusie: de toekomst van de groenblijver ligt in de handen van veredeling en selectie van nieuwe rassen en hybriden.

Bron: ltobomenenvasteplanten.nl