Toekomstbomen / Opgave voor landschapsarchitecten

Het vakblad “Landschaftsarchitekten” van de Duitse vereniging voor landschapsarchitecten (BDLA) publiceert een themanummer over klimaatbomen. Diverse auteurs bespreken hun ervaringen met duurzame vegetatieconcepten en oplossingen voor boomkeuze en boombeheer, rekening houdend met de hitte- en droogtestress die gepaard gaat met de klimaatverandering.

Bomen zijn essentiële ontwerpelementen in de landschapsarchitectuur. De vaak suboptimale locatieomstandigheden voor bomen in de stad worden steeds meer verergerd door de aanhoudende klimaatverandering. Daarnaast is er sprake van verdichting en bomen op moeilijke plaatsen, onvoldoende verzorgd, in te kleine plantgaten.


Met de snelheid waarmee de omgevings- en locatieomstandigheden voor inheemse bomen veranderen, kunnen ze zich niet gemakkelijk aanpassen. Daarom pleiten de verschillende auteurs ook voor het aanplanten van niet-inheemse bomen. Maar diversiteit – redelijke selectie van bomen met een grote verscheidenheid aan soorten – is en blijft noodzakelijk.

Lees hier het artikel van landschapsarchitect Volker Lange: Zukunftsbäume für die Stadt: Vielfalt ist Trumpf!

U kunt het themanummer van “Landschaftsarchitekten” hier downloaden