Worden oude stortplaatsen binnenkort bos?

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) wil oude stortplaatsen in heel Vlaanderen omvormen tot bos. Zo komen 256 stortplaatsen in 147 gemeenten in aanmerking. Dat kan tot 485 hectare extra bos opleveren.

 


Tegen 2024 wil Vlaanderen 4.000 hectare extra bos aanleggen. Daarbij kunnen de oude stortplaatsen een rol spelen. Minister Demir gaf eind vorig jaar OVAM de opdracht om het potentieel van die voormalige stortplaatsen in kaart te brengen. Ook het Agentschap Natuur en Bos was daarbij betrokken.

Zo komen 256 stortplaatsen in 147 gemeenten in aanmerking. Al deze lokale besturen krijgen nu het aanbod om op kosten van OVAM een oriënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren en kunnen daar bovenop nog een subsidie krijgen voor het bebossen zelf. De grootste bebosbare oppervlakte is te vinden in Gent met 74 hectare. In de provincie Limburg is Genk koploper met 27 hectare. In de provincie Vlaams-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen is die eer weggelegd voor respectievelijk Machelen (10,5 hectare), Bonheiden (16,4 hectare) en Brugge (28 hectare).

Arendonk bijt de spits af

Indien alle betrokken lokale besturen ingaan op het aanbod, zou dat 485,41 hectare kunnen opleveren over twee jaar. De gemeente Arendonk zal alvast de spits afbijten. De OVAM zal hier het oriënterend bodemonderzoek uitvoeren voor de stortplaats van 0,23 hectare en werd zelfs nabije potentie gezocht voor een toekomstige bos van 3,5 hectare.

Bron: VILT