Portugese Kurkeik is Europese Boom van het Jaar 2008

De fluitende Kurkeik van Águas de Moura, Alentejo, Portugal is uitgeroepen tot Europese Boom van het Jaar 2018. De winnaar werd onthuld in het Europees Parlement in Brussel op 21 maart om de Internationale Dag van Bossen te markeren. De Linde van het Oude Land in het Waalse Bioul eindigde op de twaalfde plaats.

De wedstrijd voor de boom van het jaar werd in 2011 in Tsjechië in het leven geroepen door de vereniging Nadace Partnerstvi. Op Europees niveau wordt de wedstrijd georganiseerd door de Environmental Partnership Association in samenwerking met de ELO (European Landowners Organisation). 13 Europese landen nemen eraan deel.


Bedoeling van deze wedstijd is om over heel Europa het besef aan te wakkeren dat onze oude bomen eigenlijk erfgoed van onze voorouders zijn. De deelnemende landen worden dus aangemoedigd om op zoek te gaan naar bomen die een geschiedenis en band met de bevolking hebben en om deze in de kijker te plaatsen. Men wil de zorg van burgers voor het milieu stimuleren door het belang van deze oude bomen in de verf zetten als een stukje natuurlijk en cultureel erfgoed dat onze aandacht en bescherming dubbel en dik verdient.

 

1. De fluitende Kurkeik van Águas de Moura, Alentejo, Portugal

De fluitende Kurkeik (Quercus suber) van Águas de Moura komt op de eerste plaats met 26.606 stemmen. De Fluiter dankt zijn naam aan het geluid van de talloze vogels die op zijn takken zitten. Hij is geplant in 1783 in Águas de Moura en sindsdien al meer dan 20 gestript van zijn kurk-bast. Naast zijn contributies aan de kurkindustrie is de boom zeer relevant voor het lokale ecosysteem en de strijd tegen klimaatverandering. Met zijn leeftijd van 234 jaar werd de Fluiter in 1988 gekwalificeerd als “Boom van het algemeen Belang” en staat hij als “de grootste kurkeik ter wereld” in het Guinness Book of Records.

 

2. De Tempelier Iepen van Cabeza Buey, Spanje

De zeven iepen (Ulmus minor) van Cabeza Buey komen met 22.323 stemmen op de tweede plaats. Deze iepen zijn 450 jaar oud en zijn de laatste ‘olmedas’ uit de Extramadura. Ondanks de bedreiging van Iepenziekte (deze heeft al meer dan één miljoen bomen in Spanje en meer dan een miljard bomen in de wereld verwoest) blijven deze bomen staan en waken zij over de omgeving van het klooster van het Heiligdom van Onze Vrouwe van Belem. Dit klooster heeft grote artistieke en historische waarde en is door de Tempeliers gebouwd. Sinds 1650 worden er in dit gebied pelgrimstochten gehouden.

 

3. De Opa van de Belgorod bossen, Dubovye, Russische Federatie

Deze Zomereik (Quercus robur) komt met 21.884 stemmen op de derde plaats. De boom is 188 jaar oud en groeit in een gebied met speciale bescherming voor de natuur. Hij is een Nationaal Natuurmonument en heeft al vele historische momenten meegemaakt. Onder zijn bladeren hebben vele publiek evenementen en vieringen plaats gevonden. De boom is bijzonder voor kinderen; voor hen is hij het symbool van vriendschap, gezondheid en een herinnering aan hun voorouders. Rondom de boom maken zij “flash mobs” om naar alle mensen op aarde vrede en broederschap uit te stralen.

 

De Linde van het Oude Land, Bioul, België

De 400 jaar oude Linde ” do Vî Payîs” (van het oude land) in Bioul eindigde met 10.381 stemmen op de voorlaatste twaalfde plaats. Het is de grootste linde (Tilia cordata) in ons land en een van de meest vooraanstaande bomen in Wallonië. Gedurende zijn leven was hij een adellijke boom en een monument, maar nu is hij vooral zichzelf. De boom heeft allerlei aanvallen en bedreigingen overleefd en staat symbool voor ons gezamenlijk geheugen. Hij krijgt nog steeds veel aandacht en wordt door de lokale bevolking bewonderd.

www.treeoftheyear.org