Parijs / Tentoonstelling ‘Tuinen’ in het Grand Palais [VIDEO]

Tot 24 juli 2017 loopt in het Grand Palais in Parijs een prestigieuze tentoonstelling over ‘Tuinen’. Aan de hand van schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, films, installaties schetst de tentoonstelling een beeld van zes eeuwen tuincreatie in Europa en Frankrijk. Van de Renaissance tot vandaag, laverend tussen wetenschappelijke kennis en artistieke verwondering.

 


 

 

 

De tentoonstelling, opgevat als een echte tuinwandeling, begint met drie werken van Albrecht Dürer, Giuseppe Penone en een fresco uit Pompeï. Die verbeelden de vier elementen die in het eerste deel van de tentoonstelling aan bod komen: water, hemel, planten en aarde. Een honderdtal werken evoceren het echte en het artificiële met kruidenboeken, wassen planten en zelfs juwelen.

In het tweede deel worden echte tuinen getoond, aan de hand van tekeningen en plans van vroeger en nu van Jacques Androuet du Cerceau over Achille Duchêne tot Gilles Clément.

Tenslotte wordt de bezoeker ondergedompeld in de tuin, met werken van David, Monet, Matisse, Klimt, Moser, Picasso, Nikki de Saint-Phalle, Fragonard, Emile Claus…

 

Maison du Bracelet d’Or

Claude Monet, Le Déjeuner (détail) vers 1873 Musée d’Orsay, Paris © Photo Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt

 

Claude Monet, Femmes au jardin / Photo H. Lewandowski © RMN-Grand Palais / Musée d\’Orsay)

Jean-Honoré Fragonard (1732-1806), La fête à Saint-Cloud, huile sur toile, 2,16 x 3,35 m, Paris, Hôtel de Toulouse, siège de la Banque de France.

Jean-Antoine Watteau, Assemblée dans un parc, 1716 © Rmn-Grand Palais (musée du Louvre) / Stéphane Maréchalle

 

Emile Claus, Le vieux jardinier, 1885 © Ville de Liège – Musée des Beaux-Arts de la Boverie

 

Jardin du Luxembourg

Tijdens de periode dat de tentoonstelling in het Grand Palais loopt, wordt het metalen hekwerk van de Jardin de Luxembourg versierd met tachtig grote tuinfoto’s van bekende fotografen, die de patrimoniumwaarde van het tuinerfgoed moeten illustreren.