Tentoonstelling / De moderne tuin in de schilderkunst [VIDEO]

Van 30 januari tot 20 april 2016 organiseert de Royal Academy of Arts in Burlington House in Londen een grote tentoonstelling ‘Painting the modern garden: Monet to Matisse.

Vertrekkend van het werk van Claude Monet geeft deze baanbrekende tentoonstelling een overzicht van de rol die tuinen speelden in de evolutie van de schilderkunst van 1860 tot 1930.


Monet, de belangrijkste schilder van tuinen in de kunstgeschiedenis, zei ooit dat hij zijn schilderkunst te danken aan de bloemen. Maar Monet was zeker niet de enige schilder die gefascineerd was door bloemen en tuinen. De tuin gaf veel impressionistische, post-impressionistische en avantgarde schilders de vrijheid om nieuwe wegen te bewandelen, de immer veranderende wereld rond hen te verkennen en te experimenteren met kleur en licht.

Op de tentoonstelling zijn dan ook meesterwerken te zien van collega’s van Monet zoals Renoir, Cezanne, Pissarro, Manet, Sargent, Kandinsky, Bonnard, Van Gogh, Matisse, Klimt en Klee.

 

Painting-The-Modern-Garden-Exhibition-on-Screen-1440x600

 

Hoogtepunten zijn ondermeer de monumentale Agapanthus Triptiek van Monet, ‘Monet peignant son jardin à Argenteuil’ van Renoir en ‘Murnau The Garden II’ van Kandinsky.

 

argenteuil

‘Monet peignant son jardin à Argenteuil’ van Renoir

 

Claude_Monet_Agapanthus_MOMA_NY_anagoria copy

Agapanthus van Monet

 

kandinsky

‘Murnau The Garden II’ van Kandinsky

 

In de video hieronder kunt u een virtueel bezoek maken aan drie bekende schilderstuinen in Frankrijk, de tuin van Monet in Giverny en de tuinen van Pierre Bonnard en Henri Le Sidaner.

 

De tuin van Monet in Giverny

 

 

De tuin van Bonnard in Vernonnet (Normandië)

 

 

De tuin van Henri Le Sidaner in Gerberoy (Picardië)

 

 

In april 2016 komt er ook een film uit waarin conservators en tuiniers van een aantal beroemde kunstenaarstuinen tekst en uitleg geven over die tuinen.

Royal Academy