De tuin van Piet Oudolf op de Vitra Campus, Weil am Rhein

De Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf heeft een ‘Perennial Garden’ aangelegd op de Vitra Campus in het Duitse Weil am Rhein. De tuin is vanaf deze zomer geopend.

Het architectuurpark op de bedrijfssite van het meubel- en designmerk Vitra in het Duitse Weil am Rhein, vlak bij het Zwitserse Basel, is een mekka voor design- en architectuurliefhebbers, met bijzondere gebouwen van wereldberoemde architecten als Nicholas Grimshaw, Frank Gehry, Tadao Ando, Renzo Piano, Zaha Hadid, Alvaro Siza, Jean Prouvé, Sanaa en Herzog & de Meuron. De architecten hebben er bovendien veel zorg aan besteed om hun bouwwerken harmonisch in het omliggende woongebied in te passen en ze in de natuur op dit drielandenpunt te doen opgaan. Vooral dankzij de grote dichtheid en de kwaliteit van de op een klein oppervlak bijeengebrachte bedrijfsgebouwen is de Vitra Campus kunnen uitgroeien tot een trekpleister voor architectuurliefhebbers uit de hele wereld.


Tussen die vele bijzondere gebouwen ligt nu een even bijzondere tuin van de befaamde Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf.

Ronddwalen

Oudolf heeft op de weide tussen de VitraHaus showroom van Herzog & de Meuron, en het productiegebouw van Álvaro Siza een 4000 m2 grote ‘Perennial Garden’ aangelegd, een artistiek gecreëerde wildernis met hoofdzakelijk vaste planten en siergrassen, maar ook voorjaarsbollen, varens en heesters. In totaal zijn er meer dan 30.000 planten te vinden, met kleuren en vormen die evolueren met de seizoenen.

Oudolf heeft de tuin naar eigen zeggen ontworpen om bezoekers af te leiden van de gebouwen en hun aandacht te verleggen naar de beleving van het omliggende terrein. “Ik zie de tuin noch als contrast met de architectuur, noch als iets dat past bij de omgeving of omgekeerd. Het is in elk opzicht complementair. Ik vind het belangrijk om de planten te gebruiken om de aandacht van de open lucht naar de grond te trekken en zo nieuwe perspectieven te openen, ook op de omliggende gebouwen.”
De tuin is opgebouwd uit vier verschillende delen, elk met een eigen beplanting om verschillende zintuiglijke ervaringen te bieden. Een deel van deze tuin is wilder met meer grassen die dominant zijn, en er is een gebied waar de planten groter en robuuster zijn. “Ik wil dat mensen gaan ronddwalen in de tuin in plaats van er doelgericht doorheen te lopen,” zegt Oudolf. “Daarom ontwikkelde ik een systeem van kleine paden, zonder rechte lijnen of een brandpunt aan het einde. Je gaat de hoek om, ziet een ander perspectief en kunt een beslissing nemen. Ga je naar rechts of naar links?”
Bezoekers van de tuin worden op verschillende punten geconfronteerd met uitzicht op de gebouwen van het park, waaronder een geodetische koepel Richard Buckminster Fuller die wordt gebruikt voor evenementen en de VitraHaus-showroom van Herzog & de Meuron.

Lees hier een interview met Piet Oudolf over de tuin op de Vitra Campus

Foto’s: VITRA