Manchester / Historisch spoorwegviaduct wordt stadspark [VIDEO]

De historische viaduct van Castlefield in het Engelse Manchester wordt omgevormd tot een groene oase. Het gaat om een tijdelijke installatie in afwachting van definitieve plannen voor het opmerkelijke industriële erfgoed.

De installatie van de Londense firma Twelve Architects & Masterplanners zal volgende zomer worden geopend en zal de door de National Trust beschermde spoorwegviaduct – die gebouwd werd in 1892 en die sinds 1969 verlaten is – transformeren in een groene wandelbrug van ongeveer 400 m lang. Het park wordt opgedeeld in drie zones: de eerste zone vormt een soort welkomstgebied, de tweede zone leidt bezoekers door een deel van het viaduct dat minimale veranderingen heeft ondergaan en de derde zone wordt aangelegd met planten en struiken en zal ruimte bieden voor kunstinstallaties.
“Dit proefconcept wil het industriële erfgoed van de stad combineren met een modern stadsparkconcept, dat meer aansluit bij het Manchester van vandaag”, aldus het ontwerpteam in een verklaring. “Ons plan creëert een verborgen oase boven de drukke straten van de stad. Het wordt een ingreep die de monumentale structuur respecteert, de schoonheid en geschiedenis van het viaduct viert en complementair is aan de bestaande plannen voor Manchester. De belangrijkste uitdaging is om de overgang van hardgrijs metaal naar een zachtgroene oase te realiseren, een plek waar mensen kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen in de natuur terwijl ze worden ondergedompeld in de geschiedenis van het viaduct.”


De langetermijnvisie is om het viaduct van Castlefield om te vormen tot een gratis toegankelijk park en ontmoetingsplaats voor inwoners en bezoekers. “Als ngo die zich inzet voor de bescherming van natuur, schoonheid en geschiedenis, bestrijkt ons werk naast natuurreservaten en historische huizen ook stedelijk erfgoed en stadsparken,” zegt de National Trust in een mededeling. “Ons werk in, rond en nabij stedelijke gebieden is om meer mensen de kans te geven te genieten van de gezondheids- en welzijnsvoordelen van groene, natuurrijke parken en tuinen. De visie is om het viaduct van Castlefield om te vormen tot een ontmoetingsplek voor mens en natuur. Het zal niet alleen mensen dichter bij de natuur in de stad brengen, het zal ook een opstap zijn naar andere groene ruimtes en attracties in Manchester. Het viaduct zal zijn plaats innemen in dit levendige culturele en erfgoedgebied.”