Green / Eco-oh! wint Green Idea Award [VIDEO]

Eco-oh! uit het Antwerpse Laakdal heeft op de vakbeurs Green in Gent de eerste Green Idea Award gewonnen voor de H-bench, een project dat uitblinkt in duurzaamheid. Green organiseerde dit jaar in samenwerking met Recupel voor de eerste keer de Green Idea waarin duurzame product(en) werden gepresenteerd.

Eco-oh! recycleert huishoudelijk plastic afval en gebruikt het als grondstof voor het produceren van stadsmeubilair en bloembakken. De H-Bench, ontworpen door Studio Segers, wordt geproduceerd uit polyolefine, vervaardigd uit gerecycleerd huishoudelijk kunststof afval (yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic zakken… ) en voor 100 procent opnieuw recyclebaar is. Het kunststof afval wordt eerst verwerkt tot korrels en vervolgens met spuitgiettechniek verwerkt tot stabiele bouwstenen om zitlandschappen te creëren. Het materiaal is duurzaam, kleurvast, doorstaat weer en wind, is splintervrij, vraagt nauwelijks onderhoud en is beschikbare in diverse kleuren; donker grijs (zwart), middengrijs, lichtgrijs, pastelgroen, pastelblauw en beige.
De H-bench heeft een iconische vormgeving en brengt functionaliteit, ergonomie, zitcomfort, ecologie en economie samen in een flexibel, modulair zitsysteem.
Het concept bestaat uit twee elementen, met- en zonder rugleuning. De elementen worden op drie of vier plaatsen met elkaar verbonden met een gebruiksvriendelijk verbindingssysteem. Met deze twee zitmodules kan men eindeloos combineren. De bank kan eenvoudig verankerd worden in de grond d.m.v. bouten. De ruggen kunnen tegenover elkaar gemonteerd worden, waardoor men naast elkaar en tegelijk tegenover elkaar kan zitten. Deze combinatiemogelijkheden bevordert niet alleen het zitcomfort maar is ook aangenaam om te communiceren.De modulaire flexibiliteit van de H-Bench geeft elke landschapsarchitect of stedenbouwkundige inspiratie om in functie van de context (omgeving en doelgroep), esthetische opstellingen te creëren in één of meerder kleuren.


Circulair

In een circulaire economie bestaat geen afval: producten zijn ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan, en krijgen na gebruik een nieuw leven, het liefst als hetzelfde product. Het straatmeubilair van ECO-oh! heeft een levensduur van meer dan 20 jaar en kan in dezelfde fabriek weer gerecycleerd worden.

Eco-oh! biedt de zitbanken voortaan aan als dienst aan de gemeenten. ECO-oh! plaatst de banken in een naar keuze. De gemeente betaalt jaarlijks een vast bedrag voor het gebruik van de banken. Na afloop van het contract neemt ECO-oh! de banken terug.

Een onderhoudsploeg uit de sociale economie komt vier maal per jaar langs om de banken na te kijken en op de juiste manier te onderhouden. Zo blijven ze zo lang mogelijk in optimale conditie.

 

www.green-expo.be