Den Haag / Grootse stadsboerderij van Europa gaat open [VIDEO]

Op het dak van het voormalige kantoorgebouw De Schilde In Den Haag wordt de grootste commerciële stadsboerderij van Europa gebouwd. De boerderij gaat in februari open en de eerste vis en groente komen in april 2016 op de markt.

De Schilde biedt onderdak aan de grootste commerciële stadsfaciliteit voor levensmiddelenproductie in Europa: een dakkas van 1.200 m2 voor gespecialiseerde groenten, een overdekte viskwekerij van 370 m2 en een ruimte van 250 m2 voor geïntegreerde verwerking en verpakking. Daarnaast wordt binnen de boerderij 250 m2 exclusief gereserveerd voor evenementen en rondleidingen. Met het project is een investering gemoeid van 2,6 miljoen Euro.


 

Boerderij op grote hoogte

De stadsboerderij bevindt zich in een markant gebouw van Den Haag: de voormalige fabriek van Philips Telecommunicatie, die is ontworpen door de grootvader van Rem Koolhaas. Het klassieke gebouw stond jarenlang grotendeels leeg.

De stadsboerderij is een samenwerking tussen UrbanFarmers AG, een particuliere investeerder, de gemeente Den Haag en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. De stadsboerderij is het eerste project dat wordt gerealiseerd naar aanleiding van het “Stadslandbouwinitiatief” van de gemeente Den Haag. Het project sluit goed aan bij de duurzame ambitie van de gemeente om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

De boerderij omvat twee verdiepingen serres op het dak en maakt gebruik van het UF-systeem voor de duurzame productie van vis en groente.

 

UrbanFarmers-UF-de-Schilde-Den-Haag-003-760x380

 

UrbanFarmers

UrbanFarmers Ltd., een spin-off van de Universiteit van toegepaste wetenschappen van Zürich (ZHAW), is een in Zwitserland gevestigd technologiebedrijf, dat zich richt op de bouw van faciliteiten voor voedselproductie in steden. Het bedrijf ontwikkelt en exploiteert boerderijen op basis van zijn intern ontwikkelde softwaresysteem. Hierdoor wordt gedecentraliseerde commerciële landbouw tegen lage kosten mogelijk gemaakt.

Via UF001 LokDepot, een commerciële dakboerderij die als pilot werd gevestigd in Bazel (Zwitserland), verkoopt UF zijn verse vis en groente rechtstreeks aan vooraanstaande lokale restaurants, evenals aan Migros, de grootste supermarktketen van Zwitserland. Momenteel zijn er projecten in de pijplijn in de Benelux en Duitsland en in een aantal andere Europese steden.