Hortus Capensis / Een Belgische tuin in Zuid-Afrika

Het team van Buro Voor Vrije Ruimte werkt momenteel aan een masterplan voor de site ‘Hortus Capensis’ te Zuid-Afrika. Op deze site worden planten opgekweekt in functie van de Belgische plantenkwekerij ‘Oprins plan NV’. Gefaseerd wordt jaarlijks een stukje van het masterplan onder handen genomen en gerealiseerd.

Hortus Capensis is gelegen op de boerderij ‘Queen of Africa’ bij de basis van de Langeberg Mountains in Swellendam. Dat is een klein stadje, gesitueerd op zo’n 250km ten oosten van Kaapstad. Swellendam is de derde oudste nederzetting van Zuid-Afrika, na Kaapstad en Stellenbosch.  Het stadje, genoemd naar de gouverneur Hendrik Swellengrebel en zijn vrouw Helena ten Damme, werd in 1747 gesticht met het stadje Tulbagh door Nederlandse kolonisten in de Kaapkolonie.


De kwekerij is gespecialiseerd in de vermeerdering van bamboe, inheemse bloeiende planten en bollen zoals Agapanthus, Aloes, Tecomaria, Eucomis en Watsonia voor de lokale en exportmarkten. Ze hebben één van de grootste collecties inheemse Agapanthus soorten ter wereld. Ze hebben een brede selectie van bamboe rassen die geschikt zijn voor commerciële plantages en bosprojecten voor siertuinen en landschapsarchitecturale doeleinden.

 

 

 

92e6ed_34e4d5b7641a4c4693407044360c91dc

 

Buro voor Vrije Ruimte