Groningen / Energiepark rond luchthaven

Het vliegveld Groningen Airport Eelde vormt als bijzonder hedendaags landschap de kern van een landschapspark, de Aviation Energy Estate, temidden van een aantal andere typen landschap die hierdoor versterkt worden. Het is een ontwerp voor een energiek landgoed van de 21e eeuw.

Door het verbinden van bestaande paden wordt één mooie route van zo’n tien kilometer gemaakt, die de bezoeker door de verschillende landschappen rond het vliegveld heen leidt en regelmatig doorkijkjes naar het vliegveld biedt. Het landschapspark laat het terrein van de luchthaven ‘landen’ in de omgeving.


Enerzijds is het een aanvulling op de landgoederenzone aan de oostzijde van Eelde-Paterswolde, waardoor het anderzijds verbinding maakt met het natuurlijke beekdal aan de westkant van Groningen Airport Eelde. Bij elkaar vormen deze landschappen een afwisselend landschapspark waarin talloze kansen voor het heel divers opwekken van duurzame energie benut worden.

Energielandschap

Het park toont de verschillende kwaliteiten van het historische landschap en innovaties voor het opwekken van duurzame energie. Dit wordt gedaan door middel van paviljoenen die over de route verspreid staan. Elk paviljoen is een observatorium dat de bezoeker op een andere manier naar het landschap of elementen daarvan laat kijken.

Bovendien geven de paviljoenen inzicht in de hoeveelheid energie die gelijk staat aan de landschappelijke elementen op de specifieke plek waar ze zijn geplaatst en hoe deze energie duurzaam kan worden opgewekt. Op de luchthaven zelf komen bijvoorbeeld in de driehoek tussen taxi-, start- en landingsbaan 20 ha zonnepanelen in lange rijen. In het omliggende gebied worden deelgebieden benut om een bijdrage te leveren aan het vergroenen van energieproductie door het telen van biobrandstof, oogsten van hout uit houtwallen en volks / moestuinen.

Zo vertelt elk landschap zijn eigen energie-verhaal en wordt het gebied nog afwisselender voor de bezoeker.

Ten slotte worden er op verschillende punten in het park zonnepanelen in de vorm van papieren vliegtuigjes op hoge palen geplaatst, die als oplaadstation voor elektrische apparaten dienen. De bezoekers kunnen hiermee ook actief deel uitmaken van het duurzame energielandschap.

buroharro_groningen-airport-eelde12 buroharro_groningen-airport-eelde11 buroharro_groningen-airport-eelde10 buroharro_groningen-airport-eelde9

 

buroharro_groningen-airport-eelde5

impressiekas-van-binnen2

buroharro_groningen-airport-eelde3

20150907zonakehoutwal

20150907zonakekleinschalige-tuin-en-landbouw

Het plan voor de Aviation Energy Estate werd opgemaakt door MD Landschapsarchitecten in samenwerking met Buro Harro.