Follies op landgoed Fraeylemaborg

Op het landgoed van de Fraeylemaborg in het Friese Slochteren zijn zopas tien follies feestelijk ingewijd. De tien follies zijn geselecteerd uit de inzendingen voor een competitie in 2014. Idee achter de wedstrijd was om met de follies de belevingswaarde van het landgoed te verhogen.

 


Follies zijn rare, romantische bouwsels die in een Engelse landschapspark als dat van de Fraeylemaborg de belevingswaarde verhoogden. Ook deze moderne follies hebben dat doel, maar er moet ook in kunnen worden geëxposeerd.

De volgende kunstenaars en ontwerpers hebben een folly gemaakt: Haiko Meijer van Onix-NL (Koetshuisje), MVRDV (Trug noar de Worrel), Geir Eide van Reidar Architectuur (Donkerlicht), René van Zuuk (De Koperen Kamer), Arjen Boerstra (Secret Oak), Alex den Braver (Hazelnoot), Reinier de Gooijer (Strotempel), Huting en De Hoop (Swoaistee), Lambert Kamps (Façade) en werkvoorzieningschap Fivelingo met Peter van Tholen (Van bus noar bos).

 

alex_den_braver

Borg_Header-620x300

Folly-De-Swoaistee-01

FOLLY2-1200x750

haiko_meijer

reinier_de_gooijer

 

Acht follies staan verspreid door het park, twee bouwwerken zijn opgetrokken op het plein tegenover de Fraeylemaborg. De bedoeling is dat de follies zeker vijf jaar blijven staan en – naast een attractie – ook tijdelijke expositieruimtes kunnen zijn.

Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg is een middeleeuwse borg die aan het einde van de 18e eeuw zijn  huidige uiterlijk kreeg. Het gebouw ligt op een landgoed van ruim 23 hectare. De laatste bewoners, de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkocht de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting. Het is inmiddels gerestaureerd en fungeert als museum.

Fraeylemaborg