Festival ‘Grandeur Nature’ in Varengeville-sur-Mer

Het natuurfestival Grandeur, van 24 april tot 24 oktober 2021 in Varengeville-sur-Mer (Frankrijk), wil een nieuw artistiek gebaar creëren met het landschap aan de hand van Land Art.

Verankerd aan de rand van de witte kliffen van Normandië, wordt Varengeville beschouwd als een ‘Land van de kunsten en tuinen’. Op het einde van de 19e eeuw groeide Varengeville uit tot ‘Mekka van hoveniers en landschapsarchitecten’. In 1898 veranderden Guillaume Mallet en zijn vrouw, samen met de Engelse landschapsarchitect Gertrude Jekyll, het park Bois des Moutiers, tot een buitengewone reeks tuinen rond een herenhuis gebouwd door de beroemde Engelse architect Edwin Lutyens, boegbeeld van de Arts & Crafts-beweging. Vanaf 1955 creëerde prinses Greta Sturdza (1915-2009) een al even spectaculaire landschapstuin in het voormalige pand van componist Raymond Roussel, het Vasterival. De Shamrock-tuin, gelegen nabij het Manoir d’Ango, herbergt ‘s werelds grootste collectie hortensia’s. Er zijn nog vele andere opmerkelijke tuinen, min of meer geheim, zoals die van Jean-Louis Dantec bij de vijver van Launay of de tuin van landschapsarchitect Pascal Cribier (1953-2015) in het Bois de Morville.


Vóór de aanleg van de botanische tuinen en landschapstuinen die de reputatie van het dorp meer dan een eeuw hebben verworven, werden de vruchtbare gronden omgeven door bossen en velden al lang gewaardeerd door kunstenaars, schrijvers, musici, schilders en dromers.

Land Art

Het is door deze unieke combinatie van kunst, natuur en erfgoed dat het eerste Land Art festival “Grandeur nature” wordt georganiseerd. Het festival wil in Varengeville een nieuw artistiek gebaar met het landschap creëren aan de hand van Land Art. Dat is een kunstbeweging die eind jaren ’60 in de Verenigde Staten ontstond.

Sylvain Ristori, Erick Fourrier, Thierry Teneul en Michèle Trotta zijn de vier beeldend kunstenaars die door de jury zijn geselecteerd uit de 75 aanmeldingen die via een projectoproep werden ontvangen. Hun voorstellen voor ongebruikelijke installaties, vaak monumentaal, op landschapsschaal en gemaakt met materiaal dat hen door het land wordt aangeboden, zijn zes maanden te zien.

Het Festival is onderdeel van het feestprogramma ‘Normandie Impressioniste’.