RAUM der Lusten experimenteert met de publieke ruimte

Stadslab RAUM presenteert samen met architectenbureau ZUS van 30 april t/m 29 augustus 2021 de openlucht expositie ‘RAUM der Lusten‘. De expositie op het Utrechtse Berlijnplein heeft de vorm van een levend schilderij en biedt een alternatief voor de doorgaans weinig verrassende inrichting van de publieke ruimte.

Het concept van RAUM der Lusten is geïnspireerd op het schilderij ‘De Tuin der Lusten” van Jheronimus Bosch. De expositie bestaat net zoals het schilderij uit 3 landschappen (het ‘Paradijs’, de ‘Wereld’ en de ‘Hel’) waar je als bezoeker onderdeel van uitmaakt. De landschappen bieden elk een andere ervaring met bijbehorende kunstwerken en programma’s.


Samen met Stadslab RAUM en architectenbureau ZUS en bekende en jonge makers en ontwerpers onderzoekt RAUM der Lusten in een expositie, programma én in de online omgeving de publieke ruimte van de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld in het ‘Paradijs’, een duinlandschap van Studio Ossidiana, luieren, spelen en eten. De ‘Wereld’  – naar een ontwerp van architectenbureau ZUS –  benadrukt collectiviteit met aan de basis een uitgebreide moestuin, en in de hel is werk te zien van Maarten Baas, Atelier Van Lieshout en Andrea Hasler. Midden op het Berlijnplein staat een totempaal van Cédric Van Parys | Office CCXD, die verschillende landschappen en mensen met elkaar verbindt.