Photography by © Kossmandejong

Museum voor tuinieren in Britse Somerset [VIDEO]

Op het landgoed The Newt in het Britse Castle Cary (Somerset) opent ‘The Story of Gardening’, een museum over tuinieren. ‘The story of Gardening’ is een ode aan alles wat een tuin zo’n heerlijke plek maakt.

 


The Newt is een landgoed in Somerset dat eeuwenlang eigendom is geweest van de Hobhouse familie (bekend van de tuinschrijfster Penelope Hobhouse). Het 400 ha grote landgoed heette tot voor kort Hadspen House, maar werd door de nieuwe eigenaar – de Zuid-Afrikaanse miljardair Koos Bekker (bekend van het luxueuse Babylonstoren hotel en landgoed in de Kaapprovincie) – omgedoopt tot The Newt. De voorbije jaren is het landgoed helemaal op de schop gegaan, en is er onder meer een nieuw luxehotel gebouwd. Ook de tuinen werden volledig heraangelegd. En nu komt er dus een splinternieuw museum over de tuingeschiedenis.

 

Tentoonstelling als tuin

De inrichting van het nieuwe museum gebeurde door het Nederlandse bureau Kosmann-de Jong dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van tentoonstellingen. Het bureau ontwikkelde het overkoepelende concept en ontwierp de tentoonstelling tot in de kleine details.

Een lange groene haag vormt de hoofdstructuur van de tentoonstelling. De haag is een letterlijke vertaling van het woord ‘tuin’, dat zijn oorsprong vindt in de Indo-Germaanse taal, waar het ‘omheinde ruimte’ betekent. In de haag zijn negen ruimtes uitgespaard waarbij in elke ruimte, een ander type tuin verscholen zit. Stap door een opening in de haag en je komt een nieuwe wereld binnen. Hier kun je van alles ontdekken en krijg je steeds een ander idee van wat een tuin kan zijn.

Een rondgang door de haag is als een reis door de geschiedenis van de tuin. Van een ommuurde tuin in Pompeï kom je via een Islamitische Oase en een majestueuze Renaissancetuin in een Chinese rotstuin, om tenslotte te eindigen in een hedendaagse tuin. Elke tuin heeft een ander karakter, een andere functie en kent eigen essenties. Dat zie je niet alleen, je voelt het, je ruikt het en je hoort het. Iedere nieuwe tuin spreekt op een nieuwe manier al je zintuigen aan.

Photography by © Tara Fallaux

 

Tuinen zijn bij uitstek plekken om doorheen te bewegen en te ervaren. Daarom werd in deze tentoonstelling het ‘weten’ en het ‘ervaren’ van elkaar gescheiden. Nergens zijn verklarende teksten. Je kunt verdiepende informatie krijgen door een bijzondere audiotour. Elke tuin heeft een eigen soundscape met bijvoorbeeld getjirp van vogels en gezoem van insecten die de verbeelding nog sterker maakt.

 

In de buitenwand van de haag vind je schermen met korte animaties van sleutelfiguren uit de tuingeschiedenis. Met een VR-bril kun je rondkijken in beroemde tuinen zoals de Monet tuin in Giverny of de Tivoli tuinen bij Rome.

Photography by © Tara Fallaux

In de ruimte naast de haag vind je interactieve opstellingen die je meenemen in de werking van fotosynthese, de rol van de seizoenen en de noodzaak van gezonde grond. Op de lange achterwand vind je een fantastische verzameling tuingereedschap door de eeuwen heen. The story of Gardening is een ode aan alles wat een tuin zo’n heerlijke plek maakt.

 

Meer informatie over het museum is hier te vinden.

Foto’s: Kosmann-de Jong