Studiedag biodiversiteit en erfgoed

Op vrijdag 28 oktober 2022 organiseert het Fonds Laubespin – Lagarde zijn traditionele studiedag in het kasteel van Freÿr. Deze zesde editie wordt gewijd aan de relatie tussen biodiversiteit en erfgoed.

We zijn ons niet steeds bewust van de biodiversiteit in erfgoedparken en -tuinen. Sommigen worden zo tot in de puntjes onderhouden dat ze in al hun pracht en praal haast vastgeroest lijken.


Nu we alles steeds meer pesticidevrij (of zero-fyto) moeten doen en de menselijke en financiële middelen al eens beperkt zijn, rijzen er heel wat vragen: hoe kunnen we die parken en tuinen onderhouden zonder chemische producten in te zetten? We ontdekken – herontdekken? – dat we met de juiste gereedschappen en aangepaste methodes een tuin ook mooi en aantrekkelijk kunnen houden. Door het inzetten van zowel nieuwe als oude technieken en kennis kunnen we een historische tuin zelfs extra authenticiteit geven. Dankzij de juiste verzorging nemen fauna en flora weer volop bezit van het territorium, zonder het landschap te schaden. Zo ontstaat een ongelooflijk rijke en nuttige biotoop, essentieel in de strijd tegen het verlies aan biodiversiteit.

Deze onderwerpen komen aan bod tijdens verschillende lezingen (ochtend) en workshops (namiddag) in de tuinen. Sprekers als Vincent Furnelle, Nathalie de Harlez, Bruno Campanella, Koen Himpe, Jan Van Ormelingen, Pascal Colomb, Denis Mirallié en Sébastien Conil – filosofen, kunst- en tuinhistorici, landschapsarchitecten en hoveniers – zullen hun ontdekkingen en bevindingen delen rond de enorme biodiversiteit die in erfgoedtuinen mogelijk is en die sommige tuinen tot heuse conservatoria van biodiversiteit maakt.

Programma

Inschrijving