FEBE Elements Award 2015 voor waterdoorlatende straatstenen Hydro Lineo

De Federatie van de Betonindustrie bekroonde voor de vierde maal op rij de Febe Elements Awards voor de meest prestigieuze prefab betonprojecten. In de categorie Precast in Infrastructure ging de award naar de prefabtegels van Urbastyle voor het nieuwe aquacenter van Marcinelle. In de categorie Small Scale Elements won Stradus Infra de award met de waterdoorlatende bestrating Hydro Lineo.

Hydro Lineo van Stradus Infra is een waterdoorlatende bestrating met gras- of grindlijnen. Het concept is samengesteld uit drie betonstenen met een uitwendige afmeting van 30 op 10 cm. Het eerste model is een volledig gesloten variant, het tweede is voor 22 % open en het derde voor 40 %. Deze holtes kunnen met gras of kiezeltjes opgevuld worden. De drie verschillende modellen kunnen apart gebruikt worden, maar zijn ook verwisselbaar. Ze kunnen in rijen, patronen of willekeurig gelegd worden. De stenen zijn bovendien onderling uitwisselbaar, haken eenvoudig in elkaar en maken een vloeiende overgang mogelijk van gesloten naar open bestrating.


Die innovatie wist de jury te bekoren omwille van zijn positief effect op het grondwaterpeil en de uitputting van grondwaterlagen. Hydro Lineo biedt namelijk een mooi antwoord op het stijgend belang van een natuurlijk evenwicht tussen verharding, groen en omgeving. Kortom: een kostenefficiënte en esthetische oplossing voor de buffering van water.

stradus2

 

 

stradus

 

Aquacenter van Marcinelle
Voor het aquacenter van Marcinelle werd een patroon van witte en zwarte prefabbetontegels gebruikt. In samenwerking met het prefabbetonbedrijf Urbastyle selecteerde het architectenbureau ReservoirA de kleur, uitstraling en textuur van het beton zodat ze subtiel contrasteren met de organische en natuurlijke vormen van het oorspronkelijke zwembad. Hetzelfde kan gezegd worden van de soort assemblagevoegen en de oppervlaktebehandeling. Beton is niet alleen het basismateriaal van het oorspronkelijke zwembad maar blijkt ook ideaal te zijn omdat het nauwelijks gevoelig is voor de producten waarmee het zwembadwater behandeld wordt.

 

precast-in-infrastructure-award-2015-voor-het-aquacenter-van-marcinelle-3

FEBE Awards