© Sempergreen

McDonald’s opent eerste energieneutraal restaurant

McDonald’s heeft onlangs een nieuw en uiterst duurzaam flagship-restaurant in Walt Disney World Orlando, Florida geopend. Met dit pilot-restaurant wilde McDonald’s het allereerste energieneutrale fastfoodrestaurant ter wereld in gebruik nemen. De twee groene gevels van Sempergreen maken de duurzame beleving van dit iconische project compleet.


Groen en duurzaam ontwerp

Ross Barney Architects uit Chicago beoogde bij het ontwerp dat de duurzame benadering van het gebouw visueel duidelijk zichtbaar moest zijn. Daarom liet de architect bijna 185 m² aan groene gevels van Sempergreen in het ontwerp opnemen op het toegangsplein. Het restaurant bestaat verder uit een stalen frame en het terrein daaromheen werd aangelegd met allerlei soorten inheemse planten. Hierdoor nestelt het gebouw zich in het weelderige landschap. Om wateroverlast door regen te vermijden, liet de architect waterdoorlatende bestrating plaatsen op het toegangsplein en het eetgedeelte buiten, evenals twee SemperGreenwalls. De groene gevels verminderen niet alleen wateroverlast, maar zuiveren ook de lucht, zorgen voor een verkoelend effect en stimuleren de biodiversiteit.

(lees verder onder de foto’s)

Groene gevels afgestemd op het lokale klimaat

In samenspraak met Ross Barny Architects en architectuur- en ingenieursbureau CPH uit Florida werd het beplantingsdesign voor de groene gevels ontworpen. De plantenselectie is afgestemd op het aangename subtropische klimaat van Orlando. Zo viel de keuze onder andere op Ruellia brittoniana ‘Katie’ met paarse bloemen en de Tradescantia spathacea met lange groene bladeren en opvallend gele lengtestrepen.

De beplanting van de groene gevels zorgt voor een natuurlijke koeling van het restaurant. De planten worden volledig automatisch verzorgd door het unieke Sempergreen Plant Care
System. Dit web-based systeem zorgt ervoor dat de planten voorzien worden van exact de juiste hoeveelheid water en voedingstoffen. De gevels worden op afstand gemonitord, waarbij de hoeveelheden – indien nodig – bijgestuurd kunnen worden.

McDonald’s streeft naar energie-neutrale certificering

Met dit pilot-restaurant streeft McDonald’s volgend jaar naar een energieneutrale certificering via het International Living Future Institute (ILFI) in het kader van hun Scale for Good-duurzaamheidsprogramma. De gegevens en ervaringen van het restaurant zullen ook een informatiebron zijn voor de wereldwijde duurzaamheidsinspanningen van McDonald’s.

Het opvallende V-vormig dak is bedekt met meer dan 1.000 zonnepanelen en door het hele gebouw zijn transparante zonnepanelen te vinden. Gezamenlijk produceren deze panelen tot 600.000 kilowatt aan elektriciteit per jaar. Dankzij dit ontwerp zal er voldoende energie opgewekt worden om het restaurant volledig op duurzame stroom te laten draaien. Bij McDonald’s is men zich ervan bewust dat aandacht voor het milieu de focus moet zijn om het imago van McDonald’s als een vooruitstrevend en modern merk te behouden.

(lees verder onder de foto)

Duurzame oplossingen voor restaurants wereldwijd

Het resultaat van dit project is een nieuw en uniek restaurant dat bovendien functioneert als kenniscentrum, waarbij oplossingen gezocht worden om het energie- en waterverbruik van alle restaurants te verminderen. McDonald’s heeft zich wereldwijd als doel gesteld om voor 2030 de uitstoot van broeikasgassen van al hun restaurants en kantoren met 36 % te verminderen ten opzichte van 2015.

Daarnaast wil McDonald’s ook de klanten informeren over het belang van duurzaamheid. Het restaurant biedt daarom leuke extra’s, zoals elektriciteitsopwekkende fietsen waarmee klanten door te fietsen de gele bogen van de M op het restaurant kunnen verlichten. Hierbij steekt het logo mooi af tegen de groene gevel op de achtergrond. Ook zijn er spelletjes aan tafel, waarbij bezoekers, van jong tot oud, meer te weten komen over duurzame energie.

“Deze ongekende tijden hebben het belang van innovatie met het oog op veiligheid en duurzaamheid alleen maar vergroot”, aldus Marion Gross, Chief Supply Chain Officer van McDonald’s Noord-Amerika. “Terwijl gezondheid en veiligheid in onze restaurants topprioriteit zijn, moeten we ook gefocust blijven op het creëren van positieve veranderingen voor de maatschappij en onze planeet. Dit restaurant betekent een belangrijke stap in de reis van McDonald’s om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en zinvolle oplossingen te vinden in de strijd tegen klimaatverandering.”

www.sempergreen.com


» Bestel hier het Jaarboek voor de Belgische groensector. Gratis verzending!