1.2.tree award 2018

Op de professionele groenbeurs Green in Gent werden voor de tweede keer de 1.2 Tree Awards uitgereikt. Deze awards bekronen projecten waarbij bomen een centrale rol spelen in het ontwerp en de uitvoering. In de categorie publiek project ging de eerste prijs naar een realisatie van Lieven Vereecke en Ebben in Roeselare; in de categorie semi-publiek naar een appartementscomplex van Matexi en Ebben; en in de categorie privaat project naar een project van Tuinen Stefan Haerinck en Solitair. De publieksprijs ging naar een realisatie van Dijk 3 Landschap , Stedenbouw & Guido Spruyt

 


Met deze wedstrijd wil Green het vakmanschap tussen tuinaannemer, -architect en boomkwekerij in de kijker zetten. Elke tuinaannemer, -architect of boomkwekerij kan zich met een bestaand én gerealiseerd project waarbij het gebruik van bomen beeldbepalend is. Bomen vormen hierbij dus de basis van het ontwerp of project. Een tuin of park waarbij de aangeplante bomen of partijen echt het verschil maken: als solitaire bomen of karaktervolle groenvolumes, creatieve toepassingen met bomen op terrassen of stadstuinen,…

Voor de editie van 2018 werden 3 categorieën weerhouden: private, semi-publieke en publieke projecten. En vakjury beoordeelde de ingediende projecten. Ook konden de bezoekers van Green een project bekronen met de Publieksprijs.

 

Privaat project

1. Realisatie Tuinen Stefan Haerinck bvba & Solitair NV

De eigenaar en architect, Koen Heijse, van CAAN architecten en de tuinarchitect, Joris Suda werken graag met bomen als eyecatcher in de tuin. Ook in zijn eigen tuin wou Koen een boom die centraal staat en die vanuit alle woongedeeltes zichtbaar is, een deel uitmaakt van het geheel. Op vraag van Koen zijn we samen met hem op zoek gegaan naar zo’n boom. Bij Solitair werden we rondgeleid en kregen we een ruim aanbod te zien. Zij hebben ons begeleid in het leveren en plaatsen van de boom.

Bomen: Magnolia 7m

 

2. Realisatie Dijk 3 Landschap , Stedenbouw & Guido Spruyt

De solitaire boom die voor deze wedstrijd werd geselecteerd, situeert zich in een kleine patio bij een meergezinswoning en de kantoren van dijk 3 landschap & stedenbouw in Kallo.  Om alle bewoners enig kwalitatief groen aan te bieden, werd gericht gezocht naar een unieke en karaktervolle boom. Een ‘architecturale groen-sculptuur’, die vrij snel een beeldbepalend effect heeft op het gebouw én een menselijke schaal geeft aan de buitenomgeving.

Bomen: Nothofagus antarctica (schijnbeuk)

 

 

3. Realisatie Viridis Architectuur & Arbor NV

“Als een vis in het water… in mijn tuin! Lekker privé genieten van water: water voelen, water zien, water horen… En dat in een oase van groen”, was de uitdaging voor André Goemaere. De privacy was al gegarandeerd door een metershoge cipreshaag, maar door zijn ouderdom kwamen er onderaan alsmaar meer kalende plekken. Decoratieve struikmassieven en taxushagen werden gebruikt als camouflage maar eveneens als mogelijke vervangers mettertijd. André verstaat de kunst om tuineigenaars het jaar rond te verrassen met telkens iets bijzonders,

Bomen

5 meerstammige Parrotia persica

1 meerstammige Amelanchier lamarckii

2 Cornus alternifolia

2 cornus Kausa ‘Nicole

 

Publiek project

1. Realisatie Ebben & Vereecke Lieven

De Munt in Roeselare was een bestaand publiek plein die schreeuwde naar meer groen. De projectontwikkelaar gaf opdracht aan landschapsarchitect Lieven Vereecke een concept uit te werken om het plein aantrekkelijker te maken. Hij slaagde erin om door enkele beeldbepalende bomen te integreren de sfeer op het plein compleet om te slaan waar mensen nu graag vertoeven.

Bomen

Meerstammige Robinia pseudoacacia Bessoniana’s van 7m hoog

Over dit project verscheen een uitgebreide reportage in CGConcept.

 

2. Realisatie Vartago & Boomkwekerij Udenhout

De Ooidonkdreef vormt de toegangspoort tot het kasteel van Ooidonk, al eeuwenlang beeldbepalend voor deze streek. Het is een 900 meter lange dubbele lindendreef aangelegd op een dam en gekasseid circa 1567. Jaar na jaar stierven er bomen, af en toe brak er eentje. De eens zo mooie dreef zat in het verval. Belangrijk was de levenskansen van de nieuwe bomen optimaliseren. In de oude toestand was de vroegere bewortelbare ruimte geslonken tot amper 6-9m³/boom. Na ontwerp kwam ik tot 36m³/ boom, een unicum voor Vlaanderen. 68 bomen kregen dus een totaal van 2448m³ groeiruimte mee. Een nieuw dreef is ontstaan. In de toekomst zal het gekandelaarde beeld niet meer nagestreefd worden, maar zullen de bomen vrijelijk kunnen uitgroeien.

Bomen

Hiervoor werd een boxsysteem ontworpen, specifiek op maat van deze site. Het boxsysteem vormt één lange ondergrondse straat , die uitwisseling van grondwater,  zuurstof, maar ook  “communicatie” tussen de bomen mogelijk maakt.

 

3. Realisatie bureau Verbeek, Coenen Sättele Architecten,
Dolmans Landscaping Beringen & boomkwekerij Udenhout

De Stationsstraat in Lanaken heeft met de herinrichting meer plaats gekregen voor groen en beleving. De auto is voortaan te gast. Langs de winkelstraat, aan de zonnige kant, zijn in de belevingsstrook 25 groene eilanden gerealiseerd, afgewisseld met terrassen. De organisch gevormde eilanden zijn verhoogd en bieden zitplaatsen voor bezoekers en inwoners van de stad. Ieder eiland is aangekleed met één of meerdere meerstammige bomen, met als onderbeplanting grassen, zoals Carex en Liriope. In plaats van traditionele hoogstam bomen, geven de meerstammigen in de eilanden meteen meer karakter aan de winkelstraat. De keuze voor voornamelijk fijnbladige en luchtige soorten, zoals Zelkova serrata en Gleditsia triacanthos ‘Elegantissima’, zorgen voor mooi gefilterd licht en schaduw.

Bomen

Acer griseum

Amelanchier lamarackii

Gleditsia triacanthos ‘Elegantissima’

Magnolia loebneri ‘Merrill’

Platanus orientalis ‘Minaret’

Zelkova serrata ‘Urban Ruby’

 

Semi-publiek

1. Realisatie Ebben & Matexi

De projectontwikkelaar Matexi wilde bij de bouw van een nieuw appartementencomplex vooruitstrevend denken en nieuwe manieren vinden om de vraag naar groen van de bewoners in te vullen en de woonkwaliteit op te krikken. Zelkova’s op de eerste woonlaag zorgen voor een groen volume en belemmeren het inzicht tussen de verschillende appartementen. De bomen fungeren als natuurlijke zonneweringen en afscheidingen met een extra esthetisch aspect als meerwaarde. Ook is een struiklaag en kruidlaag aangebracht met sterke soorten om een duurzaam groen beeld te creëren en variatie in de seizoenen en volumes te brengen.

Bomen

Verhoogde plantpak uit baksteen Permavoid (kunstmatige watertafel) Zelkova serrata’s van 5 meter hoog Rhus typhina ‘Tyger Eyes’ Verschillende vaste planten en bloembollen.

 

2. Realisatie Udenhout & Krinkels

7even Tuinen in Leuven Na vertrek van sigarenfabriek ‘Vander Elst’ bleef een industrieel terrein over in het centrum van Leuven. Bestaande fabrieksgebouwen werden omgevormd naar kantoren, loft en publiek toegankelijke tuinen met enkele horecazaken in. De zeven binnentuinen zijn met elkaar verbonden en kregen elk hun eigen identiteit. Deze werd versterkt door per tuin gebruik te maken van een beperkt aantal soorten. De grootste centrale tuin is een daktuin bovenop de parkeergarage. Om het gewicht te beperken werd gebruik gemaakt van een ultralicht materiaal dat voortkomt als restproduct bij de glasproductie. De planten werden aangeplant in een substraat op basis van lava.

Bomen

Cercidiphyllum japonicum

Quercus x bimondorum ‘Crimson Spire’

Populus tremula erecta, Nothofagus antarctica

Prunus serrulata ‘Kanzan’

Tetradium daniellii

Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’

Parrotia persica ‘Vanessa’

Ginkgo biloba

 

3. Realisatie De Jonghe & Ebben

Verfraaiing en vergroening nieuwe hoofdingang het ziekenhuis Maria Middelares in Gent. De directie wilde graag meer groen en tegelijkertijd zitplaatsen creëren voor de bezoekers. Daarom werkten we een concept uit met grote plantenbakken gecombineerd met zitelementen. In de bakken konden we dan bomen planten om een groter volume aan groen te creëren. Voor de bomen kozen we soorten die ook een aantal mooie kenmerken hebben tijdens verschillende seizoenen. De onderbeplanting is een combinatie van wintergroene planten en bloeiende planten.

Bomen

Vulkaplus intensief 0/12 Acer freemanii ‘Autumn Blaze’ 3-4 stam opgeknipt

Malus evereste 3-4 stam extra breed 200cm opgeknipt

4/5m breed Viburnum davidii 30-40

Viburnum tinus Eve Price 30-40

Osmanthus burkwoodii 30/40

Osmanthus burkwoodii 80/100

Echinacea ‘Rocky Top’

Sesleria heufleriana Geranium ‘Rozanne’

 

 

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar de realisatie van Dijk 3 Landschap , Stedenbouw, in samenwerking met boomkweker Guido Spruyt in Kallo.

 

www.green-expo.be