Tuin Picomtal wint Prijs ‘Hedendaagse Tuin en Patrimonium 2015’

Le Jardin de Picomtal in het Franse Hautes-Alpes heeft de Prijs ‘Hedendaagse Tuin en Patrimonium 2015’ gewonnen. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door de Franse erfgoedorganisatie Vieilles Maisons Françaises (VMF).

De Prijs ‘Hedendaagse Tuin & Patrimonium’ wordt sinds 2014 uitgereikt aan eigenaars van historische gebouwen die een hedendaagse tuin laten aanleggen, in harmonie of dialoog met de oude gebouwen. Op die manier wil de Prijs originele en vaak gedurfde realisaties bekronen en eigenaars aanmoedigen om niet alleen historische restauraties uit te voeren.


 

Le Jardin de Picomtal

Le Jardin du Château de Picomtal in Embrun in het Franse Departement Hautes-Alpes is volgens de jury van de Prijs een schitterend voorbeeld van een hedendaagse herinterpretatie van de typische Provençaalse tuin uit de XVIIIe eeuw. Geïnspireerd op zowel de geschiedenis als het omliggende landschap gaat het ontwerp van tuinarchitect Loïc Pianfetti in dialoog met het middeleeuwse kasteel aan de oevers van het meer van Serre-Ponçon.

Het ontwerp vertrekt van de nog zichtbare restanten van de vroegere formele tuin om een verbinding te maken met het landschap. De plantenkeuze is ondubbelzinnig hedendaags en herneemt de motieven uit het landschap: steppe, bloeiende weiden en haagstructuren.

 

picomptal