Expo | Portrait of a Landscape

In het najaar van 2021 verwelkomen het Vlaams Architectuurinstituut en De Singel kunstenaar Pierre-Philippe Hofmann. Wandel mee van de buitengrenzen van Zwitserland naar het geografische middelpunt, Älggi Alp in het kanton Obwalden.

Pierre-Philippe Hofmann heeft Zwitserland doorkruist om de diversiteit van het landschap vast te leggen. Voor het project Portrait of a Landscape maakte hij tien wandelingen van aan de buitengrenzen van Zwitserland naar het geografische middelpunt, Älggi Alp in het kanton Obwalden. Na elke kilometer stopte hij, en filmde hij wat er zich in zijn directe omgeving bevond. Hij legde 2700 kilometer af en maakte 2700 films. De 36 meter lange video-installatie wil de bezoeker een beeld geven van de veelzijdigheid van het land. Maar met de 72 schermen wil Hofmann ook de essentie van het landschap vatten. Naast de bekende adembenemende berglandschappen, die hier soms volledig in de mist verdwijnen, toont Portrait of a Landscape ook de alledaagsheid van spelende kinderen in de stad en de afvalophaling in de buitenwijken.


In het boek wordt deze visuele rijkdom op een unieke manier met de lezer gedeeld. Met behulp van een smartphone of tablet krijg je toegang tot meer dan duizend video’s en tientallen getuigenissen die betrekking hebben op de plekken die de kunstenaar is tegengekomen op zijn pad.

De tentoonstelling loopt tot en met 9 januari 2022.