Een dak als extra museumzaal? DAKkan op ‘t M HKA

Tijdens het weekend van 29 en 30 september vindt DAKkan plaats, het eerste dakfestival van ‘t stad. Op verschillende Antwerpse daken vinden activiteiten plaats. Ook op het dak van het M HKA valt veel te beleven.

Ook op het dak van het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst kan u unieke kunst vinden. Skyspace van James Turrell laat u de hemel bewonderen. Overdag kan u door de opening in het plafond een stukje uitgesneden lucht bewonderen, die altijd in beweging lijkt. Bij zonsondergang maakt u de evolutie van dag naar nacht mee. Turrell heeft over de hele wereld maar enkele van dit soort kunstwerken geplaatst, daarom werd het een van de pronkstukken van het museum. Rond het kunstwerk bevindt zich het sfeervol aangeklede terras van het M HKAFE. Bezoekers kunnen dus genieten van de Skyspace, mét een drankje in de hand.


Achteraan zie je Turrell’s SkyspaceM HKA 1|2

 

Een groen dak
Een echt ‘groendak’ kan u dit dak niet noemen, maar de groene toetsen brengen toch een tuinsfeer met zich mee. Naast de vele plantenbakken en grasmatten waarmee het dak is aangekleed, vindt u hier ook een verticale kruidentuin. De kruiden worden gebruikt in de drankjes en gerechten van het M HKAFE. Met steun van het EcoHuis komen er voor DAKkan ook groene slingers en een mosschilderij met de letters ‘M HKA’ tegen de muur.

Het dak van het M HKA is groen ingekleed

Victoriano Moreno 1|3

Een activiteitendak
Het dakterras wordt doorheen het jaar niet alleen gebruikt door het M HKAFE, er vinden ook drie keer per jaar openingsfeesten plaats, telkens bij de start van een nieuwe tentoonstelling. Wat de meeste bezoekers niet weten is dat er aan de achterkant van het gebouw, met zicht op de Schelde, nog een groter terras is. Tijdens DAKkan zullen hier ook enkele van de activiteiten plaatsvinden.

De serres op het dak worden niet zoals gewoonlijk gebruikt voor het kweken van plantjes. Er staan bankjes en tafeltjes om de bezoekers ook op koude dagen van het terras te laten genieten. Dit schept een sfeer van intimiteit en warmte. Regelmatig worden het terras en de serres uitgeleend aan kunstenaars die er hun creativiteit op loslaten.

 

De serre is een gezellige, warme zithoek die ervoor zorgt dat het dak het hele jaar door gebruikt kan worden.

Kleurt de toekomst nog groener?
Op dit moment heeft het M HKA geen verdere uitbreidingsplannen voor dit dakterras. Het museum verhuist over zes jaar naar een gloednieuw gebouw, op de plek waar nu het Hof van Beroep zich bevindt. Hiervoor zal een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven worden. Wij hopen alvast dat het nieuwe gebouw een prachtig ecologisch groendak krijgt.

Kom het dak van het M HKA beleven tijdens DAKkan
Tijdens DAKkan heeft het M HKA een heleboel activiteiten voor u in petto, grotendeels in samenwerking met Nina Maat van Antwerp Circular. Zij is helemaal in de ban van circulaire economie en is bedenker van een heleboel duurzame initiatieven.

Twee jaar geleden organiseerde zij al een enorm succesvolle kledingruil in het Antwerpse ModeMuseum. Omdat ze meer nadruk wilt leggen op het duurzame aspect van de kledingruil, in plaats van het modieuze, is DAKkan hét moment om dit evenement nog eens over te doen in een ander kader. Dit gratis evenement vindt plaats op zaterdag 29 september van 12 tot 18 uur.

Over de andere activiteiten in het M HKA, zoals de duurzame brunch van JUNO en talrijke artistieke activiteiten voor jong en oud, vindt u alle informatie op www.dakkan.be.