CIVA / Verrassende begraafplaatsen in Brussel

Gedurende drie weekends in juni en september nodigt CIVA je uit om de mooiste – maar soms minst bekende – groene ruimtes van de hoofdstad te ontdekken. Op het programma tijdens het weekend van 12 en 13 juni: gratis rondleidingen in een reeks verrassende begraafplaatsen met een uitzonderlijke biodiversiteit.

 


Begraafplaats van Watermaal-Bosvoorde
Deze begraafplaats, gelegen naast een heuvelachtig stuk land dat zich uitstrekt tot in het Zoniënwoud, heeft een pittoreske charme, alsof hij aan de rand van een dorp ligt. De atypische topografie en een maagdelijk witte grafgalerij zijn de belangrijkste kenmerken van deze weinig bekende necropolis, waar beroemdheden zoals Adolphe Stoclet en Rik Wouters rusten. Een weids panorama laat het oog dwalen naar de bosrand en de schilderachtige daken van de Bezemhoek.

 

Het kerkhof van Laken
Deze begraafplaats wordt ook wel het kleine « Brusselse Père Lachaise » genoemd. En volkomen terecht, want het grafpatrimonium is indrukwekkend: een waar museum voor funeraire kunst in openlucht met indrukwekkende grafgalerijen die bovendien net zijn gerestaureerd en een plek vol biodiversiteit. Een bezoek aan het atelier van de beeldhouwer Ernest Salu wordt het orgelpunt van dit ongewone bezoek.

 

Begraafplaats van Brussel in Evere
De begraafplaats van Brussel is de grootste van het Gewest. Met zijn 38 hectare is het een echt landschapspark dat, op het moment van het ontwerp, heel vernieuwend was. Ontdek zijn meanders, hagen en grafmonumenten, in een majestueuze bosrijke omgeving. Een kunsthistorica en een landschapsarchitecte zullen je helpen de geschiedenis van deze buitengewone plek te ontdekken.

 

Begraafplaats van Schaarbeek
Naast zijn oorspronkelijke functie is deze begraafplek omgevormd tot een met bomen omzoomd gebied dat wemelt van fauna en flora. De biodiversiteit is er in de loop der jaren toegenomen, de verscheidenheid aan planten is indrukwekkend. De aanleg van ecologisch waardevolle gebieden trekt veel diersoorten aan, vooral vogels. Dit ‘begraafpark’, op de grens van Evere en Sint-Stevens-Woluwe, werd ontworpen door René Pechère. Hij liet zich inspireren door een aantal prachtige voorbeelden elders in Europa.

 

Begraafplaats van Dieweg Ukkel
De begraafplaats van Dieweg is een van de meest merkwaardige plekken in het Brusselse gewest. In 1958 werd hij buiten gebruik gesteld en jaren later, in 1997, geklasseerd. Aangezien er weinig onderhoudswerken plaatsvonden, onderging de plek in de loop van de tijd een ware metamorfose: een ongelooflijke verscheidenheid aan planten nam er de bovenhand en overwoekerde het ijzersmeedwerk en de ruïnes van grafmonumenten. In deze mysterieuze omgeving, waar natuur en architectuur hand in hand gaan, word je ondergedompeld in de geschiedenis én de biodiversiteit, en krijg je inzicht in de essentiële rol van begraafplaatsen in het groene, Brusselse stadsweefsel.

Meer info: civa.brussels