Amazon installeert rainforest biospheres in Seattle

Amazon.com heeft bij zijn nieuwe Urban Campus in het Amerikaanse Seattle drie zogenaamde Biospheres geopend, spectaculaire serrecomplexen die functioneren als kantoor en mini-regenwoud.

Het gaat om drie bolvormige structuren in glas van vijf verdiepingen hoog. De grootste centrale ‘sphere’ is 27 m hoog en heeft een diameter van 39 m. Ze werden ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau NBBJ.


Volgens een woordvoerder van Amazon.com zijn de ‘spheres’ op de eerste plaats bedoeld als een aangename werkomgeving voor het personeel. Het is immers aangetoond dat een groene omgeving gezond is voor lichaam en geest, de hersenfuncties verbetert en de creativiteit bevordert.

Botanische tuin

Het gaat niet zomaar om een groene omgeving. Bedoeling was uitdrukkelijk om een nieuw type van botanische tuin te realiseren. Naar het model van Kew Gardens in Londen, maar dan een Kew Gardens van de 21ste eeuw: hoe zou Kew Gardens eruit zien als het vandaag zou gebouwd zijn.

De spheres bevatten in totaal meer dan 40.000 planten en bijna 500 soorten, afkomstig uit tropische en subtropische gebieden. De meeste planten zijn afkomstig van de botanische tuinen van de Universiteit van Washington en de Atlanta Botanical Garden en werden meestal opgekweekt in de eigen kwekerij van Amazon.com.

Meer informatie vindt u op de speciale website van ‘The Spheres’.