Brussel / Renovatie van het Warandepark

Meer dan 20 jaar na de laatste opknapbeurt wordt het Warandepark in hartje Brussel opnieuw gerenoveerd. Het park, dat een symbolische verbinding vormt tussen het federaal parlement en het Koninklijk Paleis, zal in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld.

 


Het Warandepark is een van de longen van onze hoofdstad. Als het niet de grootste is, is het zeker het meest symbolische. “Het park is verankerd in het geheugen van eenieder en in de geschiedenis van ons land sinds ten minste de onafhankelijkheid van België. Afgezien van zijn sterke symbolische en historische karakter, is het park een belangrijke groene ruimte voor het zakelijke en institutionele district. Het is een plek om op adem te komen, om te flaneren, zowel voor de Brusselaars als voor de bezoekers. Zoals al onze groene ruimten heeft het een essentiële rol te spelen in een stad als Brussel. Het verdient al onze aandacht en de beste zorg,” volgens de schepen van Groene Ruimten, Zoubida Jellab. “Er vonden de laatste jaren talrijke evenementen (zoals de Ronde van Frankrijk in de zomer van 2019) plaats, het wordt druk bezocht door de Brusselaars en is een toeristische trekpleister. 20 jaar na de laatste renovatie verdiende het Warandepark een volledige opknapbeurt.”

Oude glorie

Het Park van Brussel werd in het laatste kwart van de 18de eeuw aangelegd op de ruïnes van het oude park van de Bourgondische hertogen en de gouverneurs van de Nederlanden en was het eerste openbare park van Brussel. Het park zal op identieke wijze worden gerestaureerd om het kraaienpootmotief te respecteren dat de initiatiefnemer, de prins van Starhemberg, gevolmachtigd minister van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, in 1775, voor ogen had. De kraaienpootjespaden zullen opnieuw worden getekend met het oog op een betere zichtbaarheid en een aangenamere toegang. 7.800 vierkante meter aan dolomietpaden en één kilometer aan randen worden gerenoveerd. De grasperken, in totaal goed voor 3.000 vierkante meter groen, moeten opnieuw meer kleur krijgen.

Bomen die in slechte staat verkeren of ziek zijn, worden vervangen. Andere bomen zullen de nodige aandacht krijgen. Dit zal de vitaliteit van deze prachtige groene ruimte versterken en helpen bij de hittegolven en droogteperiodes die de laatste jaren als gevolg van de klimaatverandering vaker zijn voorgekomen. De werkzaamheden aan de bomen van het park liggen in de lijn van het bomenplan van de Stad Brussel.

Voor de renovatie van het park is een budget van 1.500.000 euro uitgetrokken. De werkzaamheden zijn gepland in drie fasen over de komende driejaar, van zuid naar noord. Hierdoor zal het park toegankelijk blijven voor het publiek. Nu de vergunning is verkregen, zal de stad Brussel een aanbesteding uitschrijven om een aannemer aan te wijzen. Zodra de aannemer is geselecteerd, zullen de werkzaamheden beginnen.

brussel.be