Bloembollen geheim wapen tegen eikenprocessierups
Bloeiende bloembollen en -knollen, met name de verschillende soorten verwilderingsbol- en knolgewassen, zijn door hun sprankelende kleuren en vaak vroege bloei prachtig en bijzonder bruikbaar in tuinen en openbaar groen. Deze bollen en knollen zijn evenwel meer dan dat. Als leverancier van een groot sortiment (verwilderings)bollen weet JUBHolland hoe deze een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit bevorderende beplantingsconcepten en helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups.
Bloembollen bevatten relatief veel nectar en stuifmeel, essentieel voedsel voor insecten. Als de omringende beplanting nog weinig te bieden heeft, vliegen insecten massaal op de wel aanwezige vroegbloeiende bloembollen, onder meer op zoek naar nectar voor hun larven. Net dan openen ook de eerste bolgewassen. Alle reden dus om daar veel meer van aan te planten.
Afname aantal insecten tegengaan
Nu duidelijk is dat insecten niet alleen in soortenrijkdom, maar ook in aantallen sterk afnemen is het besef groter dan ooit dat we daar iets aan moeten doen. In de natuur is de afname van insecten een regelrechte ramp. We verliezen niet alleen insecten, maar ook verder in de keten – bij de vogels en kleine zoogdieren – zijn de gevolgen funest. Een voorbeeld: minder bladluizen en kleine insecten op de bladeren van de hondsdraf betekent minder egels, spitsmuizen, lijsters en merels.
Hoe helpen bloembollen bij de bestrijding van de eikenprocessierups? Bloembollen zijn uiteraard zelf geen natuurlijke vijand, maar leveren als ze bloeien wel voedsel en brandstof aan een keur aan natuurlijke vijanden (of prooien van die natuurlijke vijanden hogerop in de voedselketen).
Mengsel ontwikkeld
In 2015 startte JUBHolland samen met entomologe Silvia Hellingman (Hellingman Biocontrole Onderzoek en Advies) een (veld)onderzoek op veel verschillende locaties naar het type bloembollen dat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekt. Zo ontstond een goed beeld welke bol welk insect aantrekt. Op grond hiervan werd een mengsel ontwikkeld dat aantrekkelijk is voor diverse soorten insecten.
Het speciale EPR-mengsel van JUBHolland bevat de volgende soorten: krokus, sneeuwroem, narcis, anemoon, blauw druifje en botanische tulpen. Nemen we die laatste even als voorbeeld, dan merken we dat botanische tulpen ware magneten zijn voor vele insecten, vooral dan wanneer ze een gele kleur hebben.