Tuincentra mogen opnieuw open

Tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen zaterdag terug de deuren openen. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad woensdagmiddag beslist. De lockdownmaatregelen worden verlengd tot 3 mei.

De Nationale Veiligheidsraad geeft als reden voor de opening dat ze de coronamaatregelen voor de bevolking draaglijk wil maken. Voor tuincentra en doe-het-zelfzaken gelden dezelfde maatregelen als voor voedingswinkels: een beperkt aantal klanten per oppervlakte en strikte respectering van de nodige afstand tussen klanten.


“De beslissing van de Veiligheidsraad biedt duidelijkheid en kansen voor de siertelers van eigen bodem. We rekenen er op dat alle gemeenten gevolg zullen geven aan deze beslissing, zodat alle centra effectief kunnen openen.”, stelt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. “Naast de binnenlandse markt die nu enig perspectief biedt, hopen siertelers om ook de export voor bloemen en planten spoedig weer op gang te krijgen.”

De vakbonden benadrukken dat de medewerkers van tuincentra en doe-het-zelfcentra een maximale bescherming moeten krijgen.