©iVerde

Maak openbare ruimte jaarrond groen en aantrekkelijk met vaste planten

Van stadsparken tot rotondes, van borders tot plantenbakken. De openbare ruimte wordt steeds groener. Met een mix van vaste planten is er alle seizoenen iets te beleven. Dat maakt de buitenruimte aantrekkelijk voor mensen die er langskomen of verblijven, maar ook voor vlinders en bijen. Nog meer leven!

Vergroenen

Met vaste planten kun je de openbare buitenruimte letterlijk vergroenen. Kies voor sterke vaste planten die voor een jaarrond groene aanblik zorgen, bijvoorbeeld ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum), dikkemanskruid (Pachysandra), schoenlappersplant (Bergenia) en franjekelk (Tellima). Ook wintergroene siergrassen zijn perfect voor de beplanting van rotondes en andere plantvakken, denk aan zegge (Carex) en blauwgras (Sesleria).


Veel kleur & variatie

Voor extra kleur kun je bloeiende vaste planten toevoegen aan de beplanting. Denk aan kattenkruid (Nepeta), herfstaster (Aster), salie (Salvia), zonnehoed (Echinacea), muurbloem (Erysimum) en zonnekruid (Helenium). Met veel variatie in de bloemen en bloeitijden maak je de buitenruimte ook aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere insecten. Goed voor de biodiversiteit!

Tip! Ook bladplanten met mooie bladkleuren, zoals purperklokje (Heuchera), zijn ideaal als toevoeging aan het kleurenpalet.

Welkom wintersilhouet

Veel vaste planten hebben bovendien een prachtig wintersilhouet, dat gelukkig steeds meer naar waarde wordt geschat. Brandkruid (Phlomis) is een goed voorbeeld van een plant met een aantrekkelijk wintersilhouet dankzij de opmerkelijke etage-vorm van de (uitgebloeide) bloemen. Ook siergrassen, zoals lampenpoetsersgras (Pennisetum) en prachtriet (Miscanthus) zijn ’s winters nog steeds de moeite waard. Ze bewegen heel mooi mee op de wind!

Tip! Motiveer ook bewoners om mee te vergroenen. Denk aan geveltuinen en boomspiegels. Samen maken we de leefomgeving aantrekkelijker, gezonder en klimaatbestendig! Heb je trouwens al gehoord van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen? Zowel particulieren als steden en gemeenten kunnen deelnemen.

Maak openbare ruimte jaarrond groen en aantrekkelijk met vaste planten
©iVerde ‘Green CitiesENA’