ILVO deelt procedures en leerfilms rond Corona-beschermd werken

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek ILVO heeft protocollen en filmpjes uitgewerkt die ervoor zorgen dat elke werknemer zorgvuldig en zonder systeemfouten omgaat met de bescherming. De Nederlandse branchevereniging VHG heeft een protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor de groensector ontwikkeld.

 


Als bescherming past ILVO het ‘hordenprincipe’ toe. Dat wil zeggen dat niet één maatregel op zich beschermend is, maar net de combinatie van een heel pakket aan maatregelen voldoende bescherming geeft. Élk van deze maatregelen is belangrijk: afstand houden, thuisblijven van zieken of kwetsbaren, uiterste discipline in hygiëne van mensen en omgeving, controleren van externen op gedrag en koorts, maximaliseren van thuiswerk. En… gezichtsbescherming indien de social distancing tijdens bepaalde taken in het gedrang zou komen.

 

Herbruikbare mondmaskers

ILVO heeft inmiddels meer dan 1000 zelfgemaakte herbruikbare mondmaskers van katoen in gebruik. Die worden geproduceerd door 25 vrijwilligers in een naaiteam. De mondmaskers verzekeren de werking voor het geval dat er tekorten in wegwerp-beschermingsmateriaal zouden zijn.

Het is aanbevolen om een mondmasker én bril of scherm te dragen. Thans, indien afstand houden niet mogelijk is, is het dragen ervan verplicht. Het mondmasker heeft voornamelijk de functie om nevels uit de mond tegen te houden. Optioneel kan een filter voor zuivering van de lucht ingebracht worden.

Correct dragen mondmasker

 

Correct reinigen en ontsmetten van bril en gelaatsscherm

 

Veilig hergebruik van mondmaskers

 

Knippen van filters voor mondmaskers

De uitgeschreven protocols zijn beschikbaar als pdf.

 

‘Samen veilig doorwerken’

De Nederlandse branchevereniging VHG heeft een protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor groenbedrijven opgesteld. Zo kan het werk ondanks ‘social distancing’ zoveel mogelijk doorgaan. Hierin staat beschreven welke voorzorgsmaatregelen bedrijven tijdens vervoer en de uitvoering van werk kunnen nemen. Het hele protocol is te downloaden via de website van de VHG.