Nieuwe campagne “Wees niet gek, doe de tekencheck”

Met de lente en de zomer voor de deur, stijgt ook weer het risico op tekenbeten. Tuinaannemers zijn een belangrijke risicogroep. We denken soms te vaak dat het dragen van een lange broek voldoende bescherming biedt tegen teken. Regelmatige controle van het lichaam blijft belangrijk en dat wordt nog vaak vergeten.

Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Die bacteriële infectie wordt door een teek overgebracht. Niet iedereen die een tekenbeet oploopt, krijgt overigens deze ziekte.
Maar meer bewustwording is zeker belangrijk, zeker als je voor je beroep dagelijks in levend groen bezig bent. Van april tot oktober loop je een groter risico om een tekenbeet op te lopen, dus houd daar rekening mee. Om de ziekte te voorkomen, moet je de teek op de goede manier verwijderen.


Zorg en Gezondheid heeft de campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck” gelanceerd. Controleer jezelf altijd op een beet en verwijder een teek op de juiste manier.  Als u wilt weten, op welke plekken in ons land teken het meest voorkomen, kunt u terecht bij TekenNet. Dat is een website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid waar mensen melding van het aantal teken doen.