Appeltern / Tien tuinen voor Vincent

De deelnemers voor de zesde editie van het Tuinenfestival van Appeltern zijn geselecteerd. Het thema van het Tuinenfestival 2015 is ´Een tuin voor Vincent´. De tien nieuwe tuinen voor Vincent van Gogh worden op 16 mei 2015 geopend.Het zal in 2015 precies 125 jaar geleden zijn dat de wereldberoemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh is overleden. De kunstenaar heeft ons niet alleen leren kijken naar de wereld, op zijn expressionistische manier, maar heeft in zijn kunst de bloemen, de tuinen en het landschap als grote thema’s gebruikt. Wie kent niet de schilderijen van de Zonnebloemen, de Irissen, de bloeiende Paardenkastanjes… of de zeer expressieve interpretaties van de diverse tuinen waar Vincent verbleef..

Het is daarom als een hommage aan zulk groot kunstenaar dat het Tuinenfestival Appeltern hiervoor tuin- en landschapsontwerpers, kunstenaars en anderen oproept om een bijzondere tuin te bedenken voor Vincent. Die kan geïnspireerd zijn op het werk van Vincent Van Gogh, maar even goed bedoeld zijn voor de mens Vincent, die zo van tuinen hield. Tien tuinontwerpers geven met hun tuin een eerbetoon aan Vincents levenswerk. Een festivaltuin is niet een echte tuin met een terras, een gazon en een paadje, maar meer een tuin met een boodschap. Een plantaardig kunstwerk op een oppervlakte van 10×10 meter.


 Bal populaire

bal_populaire-1
‘Bal Populaire’ (volksfeest in het Vlaams) is gebaseerd op het werk ‘Hotel de Ville’, een van de laatste werken van Vincent. Als bezoeker word je meegenomen in het laatste deel van het leven van Vincent van Gogh. Eerst het pad met de hoogte en dieptepunten, dan de dag na 14 juli 1890 en als laatst de rust waar Vincent zo naar verlangde.

Tuinstudio Tom (Tom Poppelaars) – Beek en Donk

Het vlietende leven

het_vlietende_leven-1
Rosmarinus Tuinen / Atelier Zwier (Irene Visser) – Wageningen

Dans les memoires

dans_les_memoires-1
Rivius Ontwerpbureau voor de Groene Ruimte (Peter van Dam) – Alphen a/d Rijn

De kunst van het loslaten

de_kunst_van_het_loslaten-1
Joosbuiten (Jolanda Vreeken) – Bussum

Het levenspad

het_levenspad-1
Sylvia Vergouwen – Schijf

Het palet

het_palet-1-1
Sabine van Andel – Almere

In dat licht bezien

in_dat_licht_bezien-1
Vincent was gefascineerd door kleuren en contrasten. De tuin verwijst naar akkers en bomen uit Vincents werk. De bloemen hebben contrasterende kleuren (paars en geel) uit de kleurentheorie. Ook tekende, schilderde en verzamelde hij vogelnesten. Door de kleurvensters in het nest zie je met eigen ogen de kleuren in de tuin veranderen. Op de grond liggen beuken spietjes zoals gebruikt om schildersdoeken op te spannen.

Groen ID (Gemma Diks) – Den Dolder

Like me

like_me-1
Team Natuurlijk (Adriana Verhagen / Jeannetta Bijon / Ivo Brouwers / Thijs Klumpers / Caroline de Vries / Karin van Ham) – Rhenen

Oneindige penseelstreken

oneindige_penseelstreken-1
Het tuinontwerp als hommage aan Vincent van Gogh kan worden gezien als een driedimensionaal levend schilderij, waar men zich in kan begeven. In dit levend schilderij komen verschillende elementen van het werk van Van Gogh terug. De karakteristieke ‘penseelstreken’ worden weergegeven door weelderige aarvormige bloemen van meerjarige planten uit het sortiment van biologische Stadskweekerij Groene Helden Den Haag. Door het gebruik van de vaste beplanting zal het beeld van deze tuin dynamisch zijn en met de seizoenen mee veranderen. Het oneindige en tijdloze karakter van het werk van Van Gogh, wordt middels de altijd veranderende beplanting en een ∞-vormig pad gesymboliseerd. In de lussen van de ∞ staan twee stoelen die perspectivisch gezien niet lijken te kloppen. Deze refereren aan het beroemde werk ‘Slaapkamer’. Op deze stoelen mag gezeten worden, maar erg comfortabel zullen ze niet zijn.

DGJ Architects & Landscapes (Ward Maaswinkel / Gert-Jan Timmerman) – Den Haag

Vincent binnenste buiten

vincent_binnenste_buiten-1
Met ‘Vincent Binnenste Buiten’ laat Fhreja de bezoeker zichzelf letterlijk verplaatsen in het roerige leven, werk en brein van Vincent van Gogh! Een bijzondere tuin voor deze inspirerende kunstenaar, om hem te eren in het jaar dat hij 125 jaar geleden overleden is.

Fhreja Ontwerpbureau Groene Leefomgeving (Fhreja Deckers) – Kerkdriel