Zolang er bomen groeien is er hoop [VIDEO]

De Amerikaanse schrijver Richard Powers brengt met Tot in de hemel een monumentale ode aan alle bomen en aan de mens, en hun diepe verwantschap.

‘Tot in de hemel’ van Richard Powers is het verhaal van negen mensen die de wereld van de bomen leren zien – en horen. Een laadmeester bij de Amerikaanse luchtmacht die tijdens de Vietnamoorlog gered wordt door een bodhiboom, een verguisde wetenschapster die bomen met elkaar hoort communiceren, een kunstenaar met een bijzondere verzameling foto’s van een bedreigde kastanjesoort: deze drie, en nog zes anderen, allen onbekenden van elkaar, zullen op verschillende manieren betrokken raken bij een laatste, heftige verzetsdaad om de resterende paar hectare oerwoud van het Noord-Amerikaanse continent van de ondergang te redden.
Elk personage wordt op unieke wijze geconfronteerd met de groene reuzen en werpt zich in de strijd voor hun behoud. Met de overtuigingskracht van een erudiet bioloog en de passie van een milieuactivist laat Powers ons stilstaan bij de genialiteit en onmisbaarheid van bossen.


‘Tot in de hemel’ is Powers ten voeten uit: een verrassende fusie van natuurwetenschap en literatuur, een monumentale roman over bomen en mensen. Het is een meeslepende vertelling over activisme en verzet, en tegelijkertijd een loflied op een wereld naast de onze.

Lees hier de bespreking in De Standaard, de NRC en The Guardian.

Bekijk hier een wandeling met Richard Powers door het Arnold Arboretum Van Harvard Universiteit in Boston.

 

 

Richard Powers, Tot in de hemel. Uitg. Atlas Contact 2018.